Wartość surowego mięsa z tuńczyka doskonale zna Jay Cutler, jeden z najlepszych kulturystów na świecie – Sushi to bardzo bezpieczne danie, bogate w proteiny. Nawet gdy przygotowuję się do startów nie muszę martwić się węglowodanami zawartymi w ryżu – mówi trzykrotny zdobywca tytułu Mr. Olimpia.
Cutler zwraca jednak uwagę na zawartość białka i tłuszczów, a te w poszczególnych rodzajach tuńczyka mogą być różne. Rodelio Aglibot, szef kuchni restauracji Koi w Los Angeles, twierdzi, że istnieje wiele różnych nazw dla tuńczyka o niskiej zawartości tłuszczu. - Hawajczycy nazywają go ahai, w menu japońskim to maguro. Ich mięso pochodzi z tuńczyka żółtopłetwego. Inne gatunki też są zdrowe, bo mają dużo omega-3.
Aglibot ostrzega kulturystów przed rodzajem sushi zwanym Toro. - Wykorzystywane w nim mięso pochodzi z najtłustszej części tuńczyka – tłumaczy. Ważna też jest świeżość produktów – Jeśli mięso jest ziarniste, zostało zamrożone albo jest stare – dodaje amerykański restaurator.
www.kulturystyka.fit.pl