Być fit oznacza, że jesteś na topie, jesteś za pan brat z nowoczesnością, modą, że dbasz o siebie. Jesz wyroby „lekkie” i typu „fit” chętniej. Ale czy robisz dobrze, czy sprzedawcy i producenci żywności zwyczajnie nie mydlą Ci oczu?
Kilkanaście lat temu powstały pierwsze produkty dietetyczne, bezcukrowe i bezglutenowe. Były stworzone specjalnie, z myślą o cukrzykach. Jednak koncerny spożywcze produkujące żywność zrobiły z jedzenia fit osobny dział gospodarki żywnościowej. A marketing i dobra reklama zdziałały cuda. Tak naprawdę produkt lekki nie zawsze jest lekki.
Bywa tak, że produkt lekki ma więcej kalorii, więcej cukru i tłuszczu, niż jego oryginalny odpowiednik. Wystarczy porównać pieczywo chrupkie i chleb. Chleb pszenny w 100g zawiera 216 kalorii. Pieczywo chrupie w 100 gr. 370 kalorii. Uff, mamy problem, prawda?
Najczęściej jest niestety tak, że produkt fit zawiera więcej cukru, albo tłuszczu, niż produkty, które nie są oznaczone jako fit. Przykładem mogą być jogurty, w których cukier zastępuje się tłuszczem lub odwrotnie. Poza tym produkty o obniżonej kaloryczności najczęściej oznaczają zwiększoną ilość szkodliwej chemii czyli sztucznych dodatków i zamienników takich jak as partam (szkodliwy) czy mleko w proszku (zastępuje tłuszcz).
Problemem jest tutaj jednak nie sama żywność fit, zdrowe jedzenie, ale prawo, którego po prostu nie ma. Nikt nie określił ile cukru może być zawartego w produkcie oznaczonym jako fit, a ile w produkcie normalnym? Podobnie jest z tłuszczem... Być może kiedyś wszystko zostanie znormalizowane, ale do tego czasu „zdrowe jedzenie” z hipermarketu lepiej zamieńmy na naturalne, np. wykorzystującprzepis na sushi, a siedzenie przed telewizorem na godzinny spacer po parku. Ruch przyniesie nam więcej korzyści niż jedzenie fit.
www.fit.pl
Czy jedzenie typu fit jest zdrowe?
Fit w tłumaczeniu z języka angielskiego oznacza szczupły. Jedzenie opatrzone napisem fit to pokarm, który kojarzy nam się ze zdrową żywnością. Dlatego chętnie go kupujemy, bo jesteśmy przekonani, że jemy mniej tłusto, mniej słodko, a w efekcie mniej kalorycznie,– czyli bardziej zdrowo. I nie liczymy kalorii. A jak jest naprawdę? Czy jedzenie fit to zdrowe jedzenie?