Choroba Parkinsona objawia się głównie kłopotami z utrzymaniem postawy ciała oraz niekontrolowanym drżeniem mięśni. Przyczyną parkinsonizmu są zmiany neurologiczne. Dotyka ona osoby starsze, między 50-60 rokiem życia, chociaż zdarzają się przypadki Parkinsona u młodych ludzi.
Grupa amerykańskich naukowców twierdzi, że spożywanie jagód zmniejsza zagrożenie tego starczego schorzenia. Z ich obserwacji wynika, że młode osoby spożywające owoce leśne, na starość rzadziej chorują niż ich rówieśnicy, którzy nie jedli jagód.
Za tę ochronę odpowiadają roślinne barwniki obecne w owocach. Flawonoidy to bardzo silne przeciwutleniacze, neutralizujące wolne rodniki - cząsteczki groźne dla naszego organizmu.
Do takich wniosków doszli naukowcy ze Stanów Zjednoczonych po przeanalizowaniu trybu życia ponad 100 tys. osób.
Z dodatkowych badań wynika, że również jabłka i pomarańcze mogą zapobiegać chorobie odbierającą sprawność ruchową.
Światowy Dzień Choroby Parkinsona obchodzony jest 11 kwietnia.
www.fit.pl