Pestycydy zwiększają zachorowalność na Parkinsona!

Mamy świadomość, jak destrukcyjny wpływ mają środki ochrony roślin na organizm, zarówno na młodego jak i dorosłego człowieka. Tymczasem naukowcy odkryli, że pestycydy są obecnie najgroźniejszym rywalem w walce z chorobą Parkinsona  
fit.pl
2010-06-18 00:00
Udostępnij
Pestycydy zwiększają zachorowalność na Parkinsona!
lapki2Naukowcy z paryskiego uniwersytetu Descartes udowodnili wpływ, niektórych związków chemicznych zawartych w środkach ochrony roślin, które niszczą neurony odpowiedzialne za produkcję dopaminy. Wśród szkodliwych substancji znajdują się m.in. związki chlorowcoorganicze, takie jak DDT.
 

Francuski zespół przeprowadził badania na 207 osobach chorych i 482 zdrowych. Badacze po przeanalizowaniu DNA stwierdzili, że niekorzystna mutacja DNA nie powoduje zwiększenia ryzyka zachorowalności, ale już problem genetyczny w połączeniu z kontaktem, ze środkami szkodliwymi zwiększa ryzyko zachorowalności aż trzykrotnie. Szacuje się, że na całym świecie cierpi na tę chorobę 4 mln ludzi.
 

 

www.fit.pl
Cookies. Szanujemy Twoją prywatność.
Ustawienia zaawansowane
Niezbędne pliki cookie
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach.

Statystyka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i badanie zachowania użytkowników, gromadząc anonimowe informacje.

Preferencje
Informacje na temat Twojej aktywności w serwisie mogą być przechowywane i wykorzystane do prezentowania treści, które wydają się bardziej odpowiednie w oparciu o Twoje zainteresowania.

Marketing i reklamy
Celem tych plików jest wyświetlanie reklam, które są interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla reklamodawców strony trzeciej.