Pieczony indyk z warzywami
(4 porcje)
Składniki:
½ sztuki piersi z indyka (400g), 2 małe marchewki, 20 cm pora, ½ selera, 5 pieczarek, 4 plastry ananasa z puszki, sól, pieprz, cynamon, czosnek, do smaku, ½ pęczka natki pietruszki.
Wykonanie:
Mięso z indyka oczyścić z tłuszczu. Pokroić całość na plastry grubości 2 centymetrów. Rozbić je lekko tłuczkiem do mięsa. Następnie każdy kawałek mięsa posypać solą i natrzeć solą, pieprzem, cynamonem i posypać czosnkiem. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i zawinąć w folię aluminiową. Upiec do miękkości w piekarniku. Pieczarki i warzywa pokroić w słupki lub krążki i udusić w małej ilości wody. Upieczone mięso przełożyć na półmisek, obłożyć warzywami i ananasem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Jako dodatek do potrawy proponuję kaszę kuskus.