Skoro już wiemy, że warto na co dzień włączać ją do swojego jadłospisu, jak to zrobić, by na talerzu znów nie lądowała nudna surówka z marchwi i jabłka? Oto przepis na szybką i urozmaiconą surówkę z orzechami i papryką.
Składniki:
- 5 średnich marchewek,
- średni strąk czerwonej papryki,
- małe opakowanie suszonych moreli,
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich (zamiast orzechów mogą być pestki dyni lub słonecznika);
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
na sos:
- sok z połówki pomarańczy,
- szczypta soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Marchewki obierz, utrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej. Paprykę przekrój, usuń z nie gniazdo nasienne, pokrój w cienkie paski lub kostkę. Morele wypłucz i pokrój podobnie jak paprykę. Orzechy pokrój lub pokrusz w dłoniach. Jeśli są to orzechy włoskie, jesienne najpierw namocz je w ciepłej wodzie. W małej miseczce wymieszaj oliwę, sok z pomarańczy, przypraw pieprzem i lekko solą. W drugiej misce wymieszaj wszystkie składniki surówki, następnie dodaj sos i jeszcze raz lekko zamieszaj. Podawaj lekko schłodzoną samą lub do obiadu.
www.senior.fit.pl