Piłowanie płytki paznokcia to jeden z najważniejszych etapów robienia manicure. Odpowiedni pilniczek to nie wszystko! Trzeba jeszcze wiedzieć jak piłować brzegi! Każdy z nas ma inny kształt paznokci i to jak będziemy piłować, zależy od jego naturalnego kształtu. Piłowanie zgodne ze strukturą paznokcia sprzyja jego formie. Brzegi nie łamią się ani nie rozdwajają.
Jak umiejętnie piłować określone typy paznokci?
Prostokątne paznokcie – najczęściej spotykany kształt; zaczynamy od wypiłowania linii brzegowej na prosto, a boki lekko zaokrąglamy.
Owalne – najprostsze do obróbki; wymagają tylko niewielkiej korekty, która polega na opiłowaniu brzegów zgodnie z naturalnym kształtem w celu skrócenia płytki.
Mała, wklęsła płytka – kształt – zmora dla każdej kobiety, której marzą się paznokcie jak z reklamy; paznokieć nie powinien wystawać za opuszek; brzegi skracamy w linii prostej. Płytka mimo, że jest krótka, prezentuje się najkorzystniej przy tego typu głębokim osadzeniu paznokcia.
Trójkątny kształt – za pomocą pilniczka nadajemy czubkowi lekko spiczasty kształt- piłowanie zaczynamy od boków, a na koniec modelujemy wierzchołek.
Szerokie, łopatkowate – boki paznokcia piłujemy na prosto, tak samo jak brzeg.
www.uroda.fit.pl