
1. Do koszyka wkładamy grzyby, które znamy. Zabierajmy do lasu atlas grzybów lub konsultujmy się z innymi bardziej doświadczonymi grzybiarzami, gdy nie jestesmy pewni.
2. Grzyby zbierajmy tak, żeby nie uszkodzić grzybni.
3. Owocniki o pełnym i twardym trzonie zbierajmy przez delikatne wykręcanie z lekkim przyciśnięciem do podłoża. Owocniki z miękkim, gąbczastym i puszystym trzonie odcinamy przy samej ziemi.
4. Miejsce po grzybie przykrywamy ściółką. Zapobiega to wysuszeniu odkrytej grzybni.
5. Nie zbierajmy grzybów starych, zwiędniętych, z podejrzanymi plamami i robaczywymi lub nadgryzionymi przez ślimaki.
6. Nie zbierajmy grzybów zbyt młodych, u których cechy rozpoznawcze nie zostały wykształcone i istnieje możliwość pomyłki.
7. Nie niszczymy grzybów trujących. To ważny element ekosystemu
8. Grzyby zbieraj do wiklinowego lub plastikowego kosza. Nigdy do reklamówki. Grzyby w szczelnie zamkniętym woreczku, zaczynają parować ,,pocić się”. Grzyby wtedy stają się śluzowate, oślizgłe, gdyż zachodzą w nich intensywne procesy chemiczne, w których wyniku powstają trujące i szkodliwe dla zdrowia substancje.
www.fit.pl