
W grzybach obecny jest kwas foliowy, który występuje bardzo rzadko nawet w warzywach, a który pomaga w leczeniu niedokrwistości. Grzyby to także źródło kwasów tłuszczowych, enzymymów i związki chitynowe.
Grzyby są dobre na wzrok, wykazują działanie podobne do antybiotyku, dodają energii i przywracają siły osłabionemu innymi chorobami organizmu.
Wiele osób rezygnuje z ich spożywania, ponieważ nie znając się na grzybach, nie mają zaufania do zbieraczy i boją się zatruć, które mogą prowadzić nawet do śmierci. Pamiętajmy, że grzyby, mimo walorów zdrowotnych, są ciężkostrawne.
Oczywiście ostrożność i zdrowy rozsądek trzeba zachować, ale grzyby ze względu na bogactwo niezbędnych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu powinno się jeść przez cały rok, pod różną postacią. Poza tym spacer po lesie i kontakt z przyrodą to idealna forma odpoczynku dla osób żyjących w pośpiechu i stresie. To okazja, żeby się dotlenić i stracić trochę na wadze podczas wędrówki leśnymi ścieżkami w poszukiwaniu grzybów! A więc do lasu marsz, po grzyby i zdrowie!
www.fit.pl