Choć do tej pory zima była dla nas dość łaskawa i uśpiła naszą czujność bardziej jesienną niż zimową aurą, to jednak nie dajmy się oszukać. Przed nami bowiem jeszcze cały luty, a w długoterminowych prognozach meteorolodzy zapowiadają nadejście minusowych temperatur i białego puchu w dużych ilościach. Co więc robić, żeby nie zmarznąć, a tym samym - nie zachorować?  
fit.pl
2012-01-30 00:00
Udostępnij
By nie zmarznąć zimą
Po pierwsze – ubieraj się ciepło!

Zimą łatwo tracimy ciepło, przez co szybko dopadają nas rozmaite choroby. Kwestią podstawową o tej porze roku jest więc właściwy ubiór. Najwięcej ciepła tracimy przez głowę, dlatego nie wychodźmy z domu bez czapki i szalika, pozwalających uniknąć kaszlu czy bólu gardła. Przed przemarznięciem rąk ochronią nas grube rękawice, najlepiej takie z jednym palcem, bo w nich znacznie lepiej kumuluje się ciepło. Ważne jest również, byśmy ubierali się kilkuwarstwowo. Pierwsza warstwa, najbliższa ciału, zatrzyma najwięcej ciepła, druga będzie jego regulatorem, natomiast trzecia, najgrubsza – kurtka bądź płaszcz – stanowi podstawową ochroną przed zimnem. Warto zadbać również o solidne, nieprzemakające obuwie, najlepiej z grubą podeszwą, izolującą od zimnego podłoża.

Po drugie – pij dużo rozgrzewających płynów!

Przed niskimi temperaturami i przeziębieniem trzeba się jednak bronić nie tylko z zewnątrz, ale również od wewnątrz. Zadbajmy więc zimową porą o odpowiednie docieplenie organizmu – najlepszym na to sposobem jest herbata z rozgrzewającymi, aromatycznymi dodatkami. Prym wśród nich wiodą przyprawy korzenne – cynamon, imbir, goździki – oraz zdrowe słodkie smakołyki – konfitury, soki owocowe i miód. Takie herbaty można przyrządzać samemu lub kupić już przygotowane mieszanki do szybkiego zaparzania. 

Użyte w takich przyrządzonych samodzielnie lub gotowych mieszankach dodatki mają poza tym mnóstwo właściwości prozdrowotnych – wzmacniają odporność organizmu, chronią przed infekcjami, a także wspomagają trawienie i ułatwiają usuwanie toksyn. Ponadto najzwyczajniej w świecie uprzyjemnią zimowy wieczór, najlepiej taki pod kocem i z książką.

Po trzecie – odpowiednio jedz i wysypiaj się!

Dobra kondycja organizmu zimą to również kwestia odpowiedniej diety. Jeśli dostarczymy mu wszystkich koniecznych składników odżywczych, lepiej poradzi sobie z niską temperaturą i nie będzie aż tak narażony na różnego rodzaju infekcje. Zadbajmy o zbilansowaną dietę, bogatą w dostarczające energii węglowodany, kwasy tłuszczowe oraz oczywiście – witaminy, stanowiące podstawę naszej odporności. Niemniej ważna jest odpowiednia dawka snu – wypoczęci łatwiej poradzimy sobie z wyzwaniami zimowej aury, a także z większą przyjemnością korzystać będziemy z oferowanych przez nią atrakcji. Te ostatnie dostarczą nam równie istotnej dawki ruchu, która, jak wiadomo, jest jednym z najlepszych sposobów na szybką rozgrzewkę. Co więcej – zimowe sporty pomogą nam nie dorobić się zbędnych kilogramów, których czasem tak trudno pozbyć się wraz z powrotem wiosny.

Tym, którzy zimowe wieczory najbardziej lubią spędzać w domu z kubkiem aromatycznej herbaty, polecamy przepis na smaczną i energetyzującą herbatkę rozgrzewającą.

Herbatka rozgrzewająca

Składniki:
- 2 łyżki świeżo startego korzenia imbiru,
- 3 łyżki herbaty Ceylon POSTI,
- 3 łyżki suszonej mięty,
- miód do smaku (najlepiej lipowy),
- sok z połowy cytryny,
- sok z całej pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Imbir, herbatę i miętę zalewamy trzema szklankami wody. Gotujemy i utrzymujemy we wrzącym stanie przez 10 minut w nieprzykrytym naczyniu. Następnie płyn odcedzamy i mieszamy z miodem oraz sokiem z cytrusów. Podajemy z plasterkiem cytryny.

fot. POSTI

www.wellness.fit.pl