Chlor przyczynia się do powstawania alergii pokarmowych?

Występujący w wodzie z kranu chlor jest związany z rozwojem alergii pokarmowych, wykazały najnowsze amerykańskie badania naukowe 
fit.pl
2013-01-02 00:00
Udostępnij
Chlor przyczynia się do powstawania alergii pokarmowych?
Chemikalia stosowane w oczyszczaniu wody, obecne także w powszechnie używanych pestycydach i artykułach gospodarstwa domowego, mogą przyczynić się do rozwoju alergii pokarmowych. Naukowcy odkryli bowiem, że dorośli z wysokim poziomem dichlorofenolu (chemicznego produktu ubocznego chloru) w moczu, są aż o 80% bardziej narażeni na występowanie alergii pokarmowych.

W badaniu wzięło udział 2211 dorosłych Amerykanów. Wśród 411 osób zdiagnozowano alergię pokarmową, a 1016 żyło w środowisku alergicznym. Badania opublikowane w Journal of American College of Allergy, Asthma and Immunology, wykazało, że nadmierne używanie dichlorofenolu może przyczynić się do zwiększenia częstotliwości występowania alergii pokarmowych w społeczeństwie. Profesor Jeni Colbourne, główny inspektor wody pitnej w Wielkiej Brytanii, powołując się na surowe przepisy dotyczące przystosowania wody w kranach do picia, powiedziała, że jest bardzo mało prawdopodobne, aby dichlorofenol znalazł się w wodzie z kranów domowych. „Prawdopodobnym źrodłem są raczej artykuły gospodarstwa domowego zawierające triclosan, powszechnie stosowany w szminkach, płynach do mycia twarzy, pastach do zębów i w przyborach kuchennych.”

W Polsce nie ma tradycji picia wody prosto z kranu, natomiast warto przypomnieć, że warunki jakie musi spełniać woda przeznaczona do spożycia określone zostały w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 roku „w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi” (DzU 2007, nr 61, poz. 417).


źródła: dailymail.co.uk

Beata Mąkolska

www.wellness.fit.pl