Nieprawidłowe odżywianie jest jedną z głównych przyczyn chorób układu sercowo-naczyniowego. Zmiana diety i nawyków żywieniowych pomoże zmniejszyć ryzyko wielu schorzeń serca, które występują u coraz młodszych osób.
W trosce o serce:
- kontroluj kalorie – kobiety nie powinny przekraczać 1200 kcal dziennie, a mężczyźni 1800 kcal
- wzbogać swoje menu o ryby i owoce morza; są cennym źródłem kwasów omega-3 i pomagają obniżyć cholesterol
-codziennie jedz warzywa i owoce; najbardziej wartościowe pochodzą z ekologicznych upraw
-przygotowuj posiłki gotując na parze; zdrowym sposobem przyrządzania potraw jest duszenie, blanszowanie i grillowanie
-używaj oliwy z oliwek, oleju słonecznikowego, lnianego lub sojowego
-jedz mniej, a częściej
-przestrzegaj stałych godzin posiłków
-nie wychodź z domu bez śniadania
-nie najadaj się na noc; ostatni posiłek zjedz na 3-4 godziny przed snem
-jedz powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs
Wrogowie chorób układu sercowo-naczyniowego
- skończ z fastfoodami
- zminimalizuj spożywanie tłuszczów zwierzęcych
- ogranicz sól
- nie jedz smażonych mięs, zwłaszcza czerwonego
- tłuste mleko, masło, nabiał i ser żółty nie mogą znaleźć się w diecie sprzyjającej sercu
- powstrzymaj się od jedzenia kalorycznych przekąsek i ciągłego podjadania
- unikaj przetworzonej żywności
- nie kupuj słodyczy
- wyeliminuj napoje o dużej zawartości cukru
Dieta to nie jedyny sposób na zdrowe serce. W uniknięciu kardiologicznych dolegliwości pomoże aktywność fizyczna, unikanie stresów, umiejętność zdrowego relaksowania oraz życie bez nałogów.
www.fit.pl