Roślina Iberis amara znana była już w starożytności, w swoich pracach opisywali ją m.in. Galen – wybitny lekarz rzymski żyjący w II w. n. e., a także Pliniusz, historyk i pisarz, który jako pierwszy zastosował nazwę Iberis. Nazwa wskazuje na pochodzenie rośliny z okolic Półwyspu Iberyjskiego, amara oznacza „gorzki w smaku”. Współczesne badania kliniczne potwierdziły unikalny wpływ Iberis amara na zwiększanie napięcia mięśni żołądka i jelit.
Osłabienie napięcia lub nawet zwiotczenie mięśni żołądka i jelit powoduje, że nie są one w stanie przesunąć treści pokarmowej do dalszej części układu pokarmowego. Zaleganie pokarmu w żołądku powoduje uczucie pełności. Pokarm zalegający w jelitach ulega procesom fermentacyjnym, produkowane są gazy (metan i wodór), które w efekcie powodują uczucie wzdęcia.
Wyciąg ze świeżej rośliny Iberis amara – zwiększa napięcie mięśni żołądka i jelit w niepobudzonych lub słabo pobudzonych odcinkach przewodu pokarmowego, przez co łagodzi objawy uczucia pełności i wzdęcia.
Wyciąg z Iberis Amara normalizuje ruchy żołądka (skurcze i rozkurcze) żołądka i ruch jelit, a także zmniejsza objawy Zespołu Jelita Drażliwego.
www.wellness.fit.pl