
Zmiany zachodzące w skórze starzejącej się są różnorakie. Dochodzi przede wszystkim do zmniejszenia grubości skóry i tkanki podskórnej, spłaszczenia warstwy brodawkowej skóry właściwej, kruchości naczyń krwionośnych oraz wydłużenia cyklu powstawania nowych komórek z 28 do nawet 60 dni. Następuje również wiele zmian w wyglądzie i funkcjonowaniu poszczególnych warstw naskórka: przerasta warstwa rogowa, stając się nawet czterokrotnie grubsza, warstwa ziarnista i kolczysta zaś powoli zanika. Włókna elastynowe i kolagenowe ulegają degradacji i stopniowemu zanikowi, spada aktywność. gruczołów łojowych i potowych, co powoduje ubytki w płaszczu hydro-lipidowym skóry i podwyższa wartość przeznaskórkowej utraty wody TEWL. Spadek ilości komórek Langerhansa powoduje osłabienie systemu immunologicznego skóry, wzrasta więc podatność. na podrażnienia i rozwój zmian nowotworowych. Wzrastająca aktywność enzymatyczna kolagenozy, elastazy, hialuronidazy powoduje niszczenie włókien warstwy siateczkowej, co widoczne jest jako utrata elastyczności i jędrności skóry. Wszystkie te zmiany są nieodwracalne i nieuchronne, możemy jednak właściwym postępowaniem odroczy.
[-------]
Ich powstanie.
Głównymi sprawcami przyspieszonego procesu starzenia są tzw wolne rodniki - bardzo reaktywne cząsteczki pozbawione jednego elektronu, lub posiadające o jeden elektron za dużo. Taka uszkodzona cząsteczka "poszukuje" innej, aby zabrać, lub oddać jej elektron i zamienić ją w następny wolny rodnik ("zasada wampirycznego domina"). Do głównych typów wolnych rodników należą tlen singletowy, ozon, anionorodnik ponadtlenkowy, nadtlenek wodoru oraz rodniki wodoronadtlenkowe i alkilonadtlenkowe. Do czynników prowadzących do powstania wolnych rodników należą: wspomniane już promieniowanie ultrafioletowe typu A, stres, spaliny, dym nikotynowy, stany zapalne toczące się w naszym organizmie, zanieczyszczona woda, przetworzona, konserwowana żywność., metale ciężkie (kadm, ołów, żelazo, rtęć.), a nawet niektóre leki (m.in.: aspiryna, leki zobojętniające kwasy, obniżające poziom cholesterolu, kortykorsteroidy). Tak więc działalność wolnych rodników na naszą skórę jest więc przede wszystkim zależne od trybu życia. Długotrwała ekspozycja na światło słoneczne, niesprzyjający klimat, używki, nocny tryb życia, palenie papierosów, przebywanie w pomieszczeniach zadymionych, brak relaksu na świeżym powietrzu, nieuprawianie sportu oraz zła pielęgnacja skóry to główne grzechy, które przyczyniają się do wyzwolenia wampirycznego domina przyspieszonego starzenia się skóry. Zaciągając się "dymkiem" jednorazowo wprowadzamy do organizmu ponad 4 tysiące wysoce reaktywnych form, z których każda uruchamia szlak prowadzący do zniszczenia komórek naszego ustroju. Skóra poddana dodatkowo przyspieszonemu procesowi starzenia staje się gruba, szorstka, przybiera szaro-ziemisty koloryt, na jej powierzchni widoczne są liczne, głębokie zmarszczki i bruzdy, zmiany pigmentacyjne oraz liczne trwale rozszerzone naczynia krwionośne tzw. teleangiektazje. Na szczęśćcie nowoczesna medycyna, a zwłaszcza dermatologia estetyczna potrafi już w znacznym stopniu zneutralizować działanie wolnych rodników, a tym samym opóźnić efekty starzenia się skóry.
Główne zasady pielęgnacji skóry dojrzałej, po przekroczeniu umownej granicy 35 roku życia to dostarczenie organizmowi dużej codziennej porcji antyoksydantów, substancji wychwytujących wolne rodniki.
Głównymi sprzymierzeńcami w walce ze starzeniem się skóry są witaminy A, E, C - zawsze występujące w kompleksie. Witamina E bowiem uczynnia witaminę A, witamina C natomiast regeneruje, poległą na skutek działania "wampira", witaminę E. Należy zatem wzbogacić swoją dietę o produkty będące źródłem tych witamin a więc żółto-pomarańczowe owoce i warzywa, jaja, wątróbkę, oleje roślinne, orzechy, czarną porzeczkę, aronię, owoce cytrusowe. Garbniki zawarte w herbacie, winogronach, aronii, czerwonym winie stabilizują witaminę C i same mają świetne właściwości przeciwwolnorodnikowe. Specjaliści medycyny przeciwstarzeniowej polecają, jako kurację zapobiegającą starzeniu picie 300 ml czerwonego wina dziennie (oczywiście, jeśli wątroba na to pozwoli) jako bogatego źródła garbników, antocyjanów zapewniających długą młodość. Lipoken zawarty w czerwonych pomidorach i burakach ma również działanie przeciwstarzeniowe.
Godne polecenia są również zabiegi dermatologii estetycznej opóźniające pojawienie się widocznych cech starzenia się skóry. Są to przede wszystkim zabiegi złuszczające prowadzone przy pomocy hydroksykwasów, popularnie zwanych kwasami owocowymi. Związki te oprócz działania złuszczającego silnie nawilżają, przyspieszają podziały warstw żywych naskórka, regenerują włókna kolagenowe, przyspieszają mikrocyrkulację w naczyniach krwionośnych skóry oraz podnoszą ilość glikozaminoglikanów w tym kwasu hialuronowego w naskórku. Do najpopularniejszych należą kwas glikolowy, salicylowy, migdałowy i pirogronowy. Nowszymi zabiegami dermatologii estetycznej w walce ze starzeniem się skóry są zabiegi wprowadzania podskórnie substancji regenerujących czyli tzw. mezoterapia. Zabieg ten polega na podskórnym podaniu witaminy C, kwasu hialuronowego oraz mikroelementów odpowiedzialnych za kondycję skóry.
Wszystkim zabiegom medycyny przeciwstarzeniowej warto jest poddać się w gabinecie lekarskim, świadczącym szeroką gamę usług i gwarantującym specjalistyczną, kompetentną opiekę.