Porcja świeżych warzyw dostarcza niezbędnych witamin i minerałów, których potrzebuje młody organizm do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Surówki to smaczne i zdrowe posiłki.
Surówka z dyni i jabłka
Składniki:
- 4 jabłka
- 10 dag dyni
- 2 łyżki cukru
- pół szklanki soku porzeczkowego (lub pomarańczowego
- albo jeszcze innego)
- sok z cytryny
- cukier
Sposób przyrządzania:
Dynię i jabłka obierz, oczyść z pestek, po czym zetrzyj na tarce z dużymi oczkami lub drobno pokrój, następnie wymieszaj w salaterce z sokiem porzeczkowym (lub innym). Dopraw do smaku sokiem z cytryny i cukrem.
Surówka z marchewki
Składniki:
- średnią marchewkę utartą na grubej tarce
- łyżkę rodzynek
- łyżkę nasion słonecznika
- łyżkę oliwy z oliwek
- łyżeczkę soku z cytryny lub octu winnego
- łyżeczkę musztardy (najlepiej z całymi ziarnami gorczycy)
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzania:
Wymieszaj wszystkie składniki. Nasiona słonecznika można wcześniej uprażyć na patelni, aż nabiorą złocistego koloru.
[-------]
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
- ok. 30 dag czerwonej kapusty
- łyżeczka soli
- łyżeczka miodu lub cukru
- 2 jabłka
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- szczypta gałki muszkatołowej (niekoniecznie)
Sposób przyrządzania:
Kapustę po usunięciu głąba pokrój na cieniutkie paseczki lub poszatkuj, posól i utłucz wałkiem, aby zmiękła. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałeczki. Wymieszaj wszystkie składniki.
Surówka z selera
Składniki:
- mały seler
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- mały por
- sos winegret (jak wyżej)
- albo majonez zmieszany ze śmietaną lub jogurtem
- zmiażdżony ząbek czosnku (niekoniecznie)
- sól i cukier
- pieprz (niekoniecznie)
Sposób przyrządzania:
Seler, marchew oraz pora oczyść i umyj, jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne. Pora drobno posiekaj, resztę zetrzyj na grubej tarce. Wszystko polej sosem i dokładnie wymieszaj.
[-------]
Surówka z pora
Składniki:
- 2 jabłka oraz co najmniej jeden z następujących składników: 2 marchewki
- mały seler
- mały por
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 1-2 zmiażdżone lub drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- pieprz (niekoniecznie)
- cukier
- sól
Sposób przyrządzania:
Warzywa oczyść, jabłka obierz, odrzuć gniazda nasienne. Wszystko z wyjątkiem pora zetrzyj na grubej tarce. Białą i jasnozieloną część pora pokrój na cienkie krążki. Wymieszaj składniki w salaterce, dopraw do smaku. Do surówki możesz dodać majonez - sam lub zmieszany z jogurtem.
www.dziecko.fit.pl