5 sposobów na prawidłowy poziom cholesterolu

Utrzymanie prawidłowego stężenia „dobrego” cholesterolu we krwi znacząco obniża ryzyko wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej. Dlatego bardzo ważne jest regularne kontrolowanie jego poziomu. Ale jak sprawić, by jego poziom był odpowiedni?
fit.pl
2011-01-14 00:00
Udostępnij
5 sposobów na prawidłowy poziom cholesterolu

Cholesterol nie jest niebezpieczny. Co więcej, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jednak ważne jest, aby jego stężenie mieściło się w ustalonych normach. Stężenie cholesterolu całkowitego nie powinno przekraczać 190mg/dl, a „złego” cholesterolu – LDL-C 115 mg/dl. W przypadku „dobrego” cholesterolu – HDL-C pożądane wartości to ≥ 46 mg/dl dla kobiet i ≥ 40 mg/dl dla mężczyzn.

Polacy nie są świadomi, że regularna kontrola stężenia cholesterolu we krwi umożliwia obniżenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych. Zbyt wysoki poziom cholesterolu zwiększa możliwość zawału serca o prawie 50% – twierdzi doc. Tomasz Hryniewiecki, kardiolog, ekspert programu „Zentiva – zmieniamy przyzwyczajenia”.

5 zasad, które pomogą w utrzymaniu prawidłowego stężenia cholesterolu:

Kontroluj

Stężenie cholesterolu nie jest stałe. Zależy od wielu czynników, na które nie mamy wpływu, w tym wieku czy płci ale też od wielu tzw. modyfikowalnych czynników, jak dieta czy aktywność fizyczna.  Bardzo ważna jest regularna kontrola stężenia cholesterolu we krwi. Badanie powinno być wykonywane przynajmniej raz na 5 lat lub częściej, jeśli już kiedyś stwierdzono u pacjenta podwyższone stężenie cholesterolu.

Jedz zdrowo

Przede wszystkim trzeba ograniczyć spożywanie nasyconych tłuszczów, występujących m.in. w maśle, czerwonym mięsie, chipsach, żółtkach jajek, żółtych serach. Należy je zastąpić zdrowszymi, wielonienasyconymi tłuszczami, które znajdują się np. w orzechach, rybach i produktach pochodzenia roślinnego. Do diety warto też dodać pokarmy bogate w błonnik, czyli owoce, warzywa, pieczywo pełnoziarniste czy brązowy ryż.

Zważ na wagę

Nadwaga i otyłość znacząco podnoszą stężenie cholesterolu i tym samym zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i choroby niedokrwiennej serca. Najłatwiejszym sposobem kontroli masy ciała jest sprawdzenie swojego wskaźnika BMI (Body Mass Index) według wzoru BMI =masa/wzrost2. BMI dorosłego człowieka powinno mieścić się w przedziale 18, 5 – 24,9.W przedziale 25-29,9 występuje nadwagaa powyżej otyłość.

Ćwicz

Wysiłek fizyczny nie tylko wpływa na ogólne polepszenie kondycji, ale także podwyższa stężenie „dobrego” cholesterolu kosztem obniżenia stężenia „złego”. Uprawianie sportu pomaga też w walce z nadwagą. Codziennie warto wygospodarować przynajmniej 30 minut na ćwiczenia. Należy pamiętać, że tylko regularna aktywność fizyczna przynosi rezultaty.

Rzuć palenie

Palenie wybitnie sprzyja odkładaniu się „złego” cholesterolu w ścianach tętnicy i tym samym przyspiesza rozwój miażdżycy, zwiększając ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Aby zminimalizować ryzyko zachorowania, nie wystarczy ograniczyć ilości wypalanych papierosów, ale trzeba z nich całkowicie zrezygnować.