Czekolada i kakao bogate są w przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki tlenowe. Badania wykazują, że nadmiar wolnych rodników jest szkodliwy zwłaszcza dla tkanki nerwowej.
Okazało się, że podczas udaru mózgu obserwuje się zwiększoną produkcję wolnych rodników. Ich nadmiar jest jednym z mechanizmów odpowiedzialnych za uszkodzenie tkanki nerwowej w przebiegu udaru. A rozmiary tych uszkodzeń mogą decydować o stanie niepełnosprawności pacjenta i ryzyku jego zgonu.
Naukowcy z Uniwersytetu McMastera w Hamilton oraz Uniwersytetu w Toronto przeanalizowali wyniki trzech badań dotyczących związku między jedzeniem czekolady a ryzykiem udaru mózgu.
Pierwsze badania wykazały, że miłośnicy czekolady są mniej narażeni na uda mózgu niż, ci którzy jej nie jedzą. Wystarczyła tylko porcja czekolady tygodniowo, by ryzyko udaru spadło o 22 procent.
W drugim badaniu, uczestnicy zjadający 50 gramów czekolady raz w tygodniu byli o 46 procent mniej narażeni na udar mózgu.
Jednak trzecia badania, nie potwierdziły żadnego związku miedzy spożywaniem czekolady a ryzykiem udaru.
To nie zmienia jednak faktu, że czekolada w niewielkich ilościach jest zdrowa dla naszego organizmu, zwłaszcza gorzka.
www.fit.pl