Poziom różnych związków tłuszczowych we krwi po spożyciu tłustego posiłku jest jednym z wielu czynników, które wpływają na ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Naukowcy szwedzcy przeprowadzili badania w prawie 50-osobowej grupie. – Na podstawie naszych badań nie można jednak powiedzieć, że tłuszcze roślinne są gorsze dla zdrowia niż masło. Odkrycie to dowodzi jedynie, że różne tłuszcze mają zarówno niekorzystne, jak i pozytywne właściwości i dlatego nasza dieta powinna zawierać różne ich rodzaje. Dobrze jest jeść trochę masła, a zarazem nie zapominać o dobrej jakości tłuszczach roślinnych. Nie powinniśmy przesadnie korzystać tylko z jednej grupy tłuszczów – podkreśliła badaczka Lena Ohlsson
Naukowcy uważają, że masło zawiera dużo kwasów tłuszczowych, które są szybko wykorzystywane, jako źródło energii i dlatego nie przyczyniają się zbytnio do wzrostu stężenia tłuszczów we krwi po posiłku. Są to zdrowe związki tłuszczowe.
www.fit.pl