15 listopada Polska dołącza do listy państw europejskich, w których obowiązuje zakaz palenia w miejscach publicznych, m.in. w lokalach gastronomicznych i rozrywkowych
fit.pl
2010-11-15 00:00
Udostępnij
Nowa ustawa antynikotynowa
stop-smoking2Po czterech latach kampanii społecznych: Lokal bez papierosa.pl i Polska bez Dymu.pl, w ramach których Stowarzyszenie MANKO bezpłatnie promowało lokale, które wolontaryjnie wprowadzały zakaz, w życie wchodzi nowa ustawa. Nakłada ona na właścicieli lokali zaostrzone obowiązki, z drugiej strony dostosowuje Polskę do standardów światowych. Jak zatem przygotować się do nowych realiów?

Jak uniknąć kar? Stowarzyszenie MANKO rozpoczyna miesięczną kampanię informacyjną i udowadnia, iż zakaz nie zaszkodzi biznesowi.

15 XI 2010 - gdzie zakaz palenia?
  • lokale gastronomiczno-rozrywkowe
  • ogólnodostępne miejsca przeznaczone do zabaw dzieci obiekty sportowe
  • przedszkola, szkoły, uczelnie wyższe przystanki komunikacji miejskiej
  • środki pasażerskiego transportu publicznego pomieszczenia zakładów pracy
  • zakłady opieki zdrowotnej (szpitale, ośrodki zdrowia
  • pomieszczenia obiektów kultury i wypoczynku

 

WYJAŚNIENIA DO USTAWY SŁÓW KILKA…

Ustawa przewiduje, że we wszystkich jednoizbowych lokalach gastronomiczno-rozrywkowych obowiązywać będzie całkowity zakaz palenia. Istnieje możliwość wybudowania niezależnej konstrukcyjnie palarni. W lokalach z dwiema lub więcej salami będzie można wydzielić salę dla palących, ale pod warunkiem, że będzie to zamknięte pomieszczenie konsumpcyjne, wyposażone w wentylację zapewniającą, aby dym tytoniowy nie przenikał do innych pomieszczeń.
Warto podkreślić, że ustawa daje możliwość, ale nie nakazuje zakładania palarni lub zamkniętych sal dla palących. Jest to decyzja całkowicie dobrowolna.

Dodatkowo każdy właściciel jest zobowiązany do umieszczenia w widocznym miejscu oznaczeń słownych i graficznych, informujących o zakazie palenia na terenie lokalu. W przeciwnym razie obłożony zostanie mandatem w wysokości 2000 zł.

Wszelkie niezbędne informacje o wymaganiach stawianych lokalom przez nową ustawę znajdują się na oficjalnej stronie Ministerstwa Zdrowia www.mz.gov.pl oraz organizacji zajmujących się promocją zdrowia, w tym kampanii społecznej Polska Bez Dymu www.polskabezdymu.pl oraz Lokal Bez Papierosa www.lokalbezpapierosa.pl

[-------]

 


NAJLEPSZE ROZWIĄZANIE - CAŁKOWITY ZAKAZ PALENIA W LOKALACH


- zakaz tańszy niż palarnia
Ustawa pozostawia co prawda właścicielom możliwość wybudowania palarni, jest to jednak dość ryzykowne. Koszty takiego przedsięwzięcia są wysokie. W niedługiej przyszłości okazać się może, że wszystkie lokale objęte zostaną całkowitym zakazem palenia, a co za tym idzie palarnie będą musiały zostać zlikwidowane.

- duże społeczne poparcie dla zakazu
Doświadczenia krajów, które wprowadziły zakaz palenia pokazują, że długoterminowo przepisy te cieszą się dużym społecznym poparciem. Najlepszym przykładem jest Irlandia, w której poparcie ustawy przed jej wprowadzeniem wynosiło 67%, po wprowadzeniu aż 94%. Z badań Fundacji Zdrowia oraz TNS OBOP (2009) wynika, że aż ¾ osób niepalących w Polsce popiera zakaz palenia oraz połowa osób palących.

- obroty nie spadną
Często podnoszonym zarzutem wobec zakazu jest obawa o spadek obrotów, zmniejszenie liczby klientów w lokalach, w których kawie czy kuflowi piwa nie będzie towarzyszyć już dym papierosowy.
W państwach, które wprowadziły przepisy o ochronie klientów i pracowników lokali przed dymem tytoniowym nie stwierdzono negatywnego wpływu tych rozwiązań prawnych na branżę gastronomiczną i rozrywkową. Potwierdza to przegląd prawie 100 badań opublikowanych w czasopismach naukowych – komentuje Michał Stokłosa, ekonomista, International Tobacco Control Research Program.

- zdrowy styl życia
Właściciele lokali powinni mieć na uwadze zdrowie zarówno swoich klientów, jak i pracowników. Należy pamiętać, że nawet wentylacja nie przyczynia się do całkowitego oczyszczenia powietrza z zanieczyszczeń spowodowanych dymem tytoniowym, a najbardziej cierpią na tym pracownicy lokali, którzy są permanentnie narażeni na bierne palenie w miejscu pracy. W Polsce co roku z powodu chorób odtytoniowych umiera ok. 70 000 osób. Zakaz palenia w miejscach publicznych przyczynił się do zmniejszenia zachorowań na zawał serca o jedną trzecią w Europie i Ameryce Północnej.

- pełny smak potraw
Klienci lokali gastronomicznych, w których obowiązuje zakaz palenia nareszcie będą mogli poczuć smak, aromat.
Dym tytoniowy zabija smak, zwłaszcza w restauracjach. Potrawa musi być smaczna i zjedzona w miłym towarzystwie, a niekoniecznie w towarzystwie dymu tytoniowego. Dlatego jestem jak najbardziej za tym, aby w lokalu nie palono papierosów. Tam, gdzie jemy, tam smakujemy, nie palimy papierosów. – to słowa Ewy Wachowicz, producentki telewizyjnej, prowadzącej program „Ewa gotuje”. To nie jedyna gwiazda publicznie popierająca kampanię Lokal Bez Papierosa.pl. Wtóruje jej m.in. Kayah (piosenkarka), Anna Wyszkoni (piosenkarka), Olga Borys (aktorka).

www.fit.pl