Istnieje wiele przyczyn bólu, które są odczuwane w naszych stawach. Najczęstszym powodem jest płyn maziowy – a właściwie jego niedobór. Jego prawidłowy poziom zmniejsza tarcie podczas poruszania się. Innym powodem nieprzyjemnych dolegliwości może być stan zapalny, jak również deficyt mikroelementów, takich jak magnez, wapń czy witamina D3. Będziemy im w stanie zapobiec, wprowadzając kilka modyfikacji do naszej codziennej diety!
Kawa i herbata
Integralna część naszego poranka, którą jest kawa- może przyczynić się do odwodnienia i wypłukania ważnych mikroelementów z naszego ciała, w tym wapnia z kości, co prowadzi do obniżenia ich wytrzymałości. Dlatego warto zastanowić się dwa razy nad poranną filiżanką - szczególnie, jeśli w przeszłości mieliśmy już problem ze stawami.
Możemy jednak bez obaw zamienić kawę na herbatę, która ma właściwości nie tylko przeciwzapalne, ale też wzmacnia nasz system odpornościowy. Zielona, czarna, biała – wszystkie rodzaje są bogate w polifenole, które dzięki zwalczaniu wolnych rodników pomagają nam zadbać o nasze stawy!
Woda
Bóle stawów zwykle występują, gdy chrząstka jest osłabiona lub uszkodzona. Sytuacja ta może doprowadzić do stanu zapalnego, bólu i sztywności kończyn. Chrząstka, będąc tkanką łączną, wyścieła powierzchnię stawów i działa jak poduszka między kościami, absorbując wstrząsy i łagodząc tarcie.
Co ciekawe, około 60% chrząstki stawowej jest zrobione z wody! Dlatego tak ważne jest, abyśmy podczas okresów wzmożonego wysiłku byli dobrze nawodnieni. Średnio powinniśmy wypijać około 8-10 szklanek zwykłej wody dziennie, w zależności od płci i stylu życia. Tak proste działanie profilaktycznie z pewnością pozwoli nam się dłużej cieszyć zdrowiem!
Produkty
Kiedy zaczynamy być bardziej aktywni warto zastanowić się, jak możemy pomóc naszemu ciału. Jednym ze sposobów jest odpowiednie uzupełnianie witamin i białka, w tym kolagenu. Jego przyjmowanie zmniejsza stan zapalny i stymuluje syntezę naturalnego kolagenu w organizmie. Co może pomóc nam uniknąć bólu i wzmocnić nasze stawy! Ponieważ ilość tego białka w naszym ciele zmniejsza się wraz z wiekiem, wzrasta ryzyko wystąpienia chorób zwyrodnieniowych.
By w pełni skorzystać z dobrodziejstw kolagenu warto przyjmować go wraz z witaminą C, która pomoże w jego prawidłowej produkcji i przyswajaniu. Jak wybrać ten najlepszy produkt? Na rynku znajdziemy KolagenCito z witaminą C w postaci miękkich pastylek, które możemy mieć zawsze przy sobie. Dzięki wygodnemu opakowaniu i formie pastylek, możemy go przyjmować niezależnie od tego, czy jesteśmy w pracy czy na zajęciach. KolagenCito to naturalna moc, dobroczynna dla całego organizmu. Prócz dobroczynnego działania na stawy, wspiera również wygląd skóry, wspomaga spłycać zmarszczki. Jedna tabletka zawiera aż 400 mg wysokiej jakości kolagenu! Zalecana dzienna porcja to 3 pastylki. Produkt jest ławo dostępny w aptekach i zielarniach!
Wiele czynników ma wpływ na stan naszej chrząstki i kości, ale silny fundament w postaci dobrego odżywiania i spożywania odpowiednich produktów z pewnością sprawi, że będą one zdrowsze i służyły nam dłużej!
Stawiaj na artykuły sprawdzone, na firmy mające duże doświadczenie, które będą gwarantem wysokiej jakości. Eksperci firmy Reutter są skoncentrowani na przygotowywaniu właśnie takich produktów już od 1913 roku. Zaufaj KolagenCito - to niemiecka technologia produkcji.
Pastylki KolagenCito firmy Reutter są dostępne w aptekach i zielarniach. Cena ok. 28 zł.