To najmłodsza z rodziny kapust. Zawiera dużo potasu, fosforu i wapnia, a niewiele sodu. Posiada magnez, mangan, miedź, cynk i jod. Duże ilości witaminy A i C, sporo witamin z grupy B oraz witaminy E i K oraz znaczne ilości błonnika.
Niedawno amerykańscy lekarze odkryli w brukselce sulforafen – substancję, która może mieś szczególne znaczenie w zwalczaniu choroby nowotworowej. Substancja ta znajduje się również w brokułach, jarmużu, kalafiorach i dymce. W brukselce występują ponadto indole – związki chemiczne zmniejszające ryzyko zachorowania na pewne typy nowotworów. Jedyną wadą brukselki jest to, że wywiera ona działanie kwasotwórcze na nasz organizm. Można ją gotować i podawać z masłem i tartą bułeczka. Nadaje się do zapiekanek z sosem beszamelowym i serem, zup jarzynowych. 100g brukselki to aż 4,4g białka i tylko 52kcal
dr A.Czarnewicz-Kamińska