dr inż. Aleksandra Czarnewicz-Kamińska
Specjalista ds. żywienia człowieka, ukończyła studia doktoranckie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. W okresie studiów na w/w wydziale trzykrotny laureatStypendium Ministra Edukacji Narodowej i dwukrotny Primus Inter Pares - najlepszy student SGGW.
Dziennikarz i współpracownik wielu czasopism związanych z żywieniem i zdrowiem, dyplomowany pedagog, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Konsultant
Mead Johnson Nutritional div Bristol-Meyer-Squibb. Szlify w zakresie dietoterapii zdobywała m.in. w Poradni Dietetycznej SGGW.
Zawodowo zajmuje się poradnictwem dietetycznym dla pacjentów z różnymi schorzeniami przewodu pokarmowego, edukacją żywieniową w zakresie prawidłowego sposobu żywienia dzieci i niemowląt, profilaktyką chorób cywilizacyjnych, dietoterapią zaburzeń odżywiania, psychologią żywienia. Miłośniczka kuchni smacznej i zdrowej.
Od 2000 współpracuje z czasopismami: „Świat konsumenta”, „Żyj zdrowo i aktywnie”, „Moda na zdrowie”, „Fakt”, „Farmacja i ja”, „Praktyka Lekarska”, „Zdrowie”, „Świat Kobiety”, „Kuchnia”. Jako ekspert ds. żywienia występuje również w programach Telewizji Polskiej oraz rozgłośni „Tok FM”.
Prywatnie szczęśliwa żona i mama Amelki i Olka oraz wielka miłośniczka kotów.