Uczeni udowodnili, że u podstaw zmian dystroficznych w dysku leży zaburzenie węglowodanowej, mineralnej i wodno-solnej przemiany materii, oraz niedobór wapnia i wody
W okresie intensywnego wzrostu procesy syntezy białka i kwasów nukleinowych wzrastają, a w procesie starzenia lub podczas patologii procesy te spowalniają się, ulegają zmianom, co również powodujepojawienie się fizjologicznych zmian w dysku.
Sposób odżywiania ma bezpośredni wpływ na powstawanie i przebieg chorób kręgosłupa. Prawidłowe żywienie gwarantuje polepszenie procesów przemiany w kręgosłupie. Do tego niezbędne są w odpowiedniej ilości witaminy A, B, C, D, sole mineralne (wapń, magnez, mangan, krzem, cynk, chrom), enzymy, a także pokarm, posiadający kwasy organiczne, hormony, mikroelementy, aktywne biologicznie substancje i woda. Wszystko to znajduje się w produktach pochodzenia roślinnego, rybach oraz produktach mlecznych.
www.fit.pl