1 U - UROZMAICENIE
W każdym posiłku zadbajmy o to, by znalazły się produkty żywnościowe ze wszystkich grup: produkty zbożowe, mięso, drób, warzywa, owoce, produkty mleczne, tłuszcze. W ten sposób dostarczamy organizmowi wszystkich składników pokarmowych i zapobiegamy chorobom.
2 U - UMIARKOWANIE
Jedz według swoich potrzeb. Dobrym wskaźnikiem jest waga. Jeżeli zaobserwujesz, że tyjesz, to znaczy, że jesz za dużo, a jeśli chudniesz, znaczy że jesz za mało w stosunku do swoich potrzeb.
3 U - UREGULOWANIE
Staraj się, aby częstość, wielkość i jakość posiłków była w miarę stała. Regularne odżywianie się o stałych porach pozwala na stałe dostarczanie energii naszemu organizmowi oraz pozwala na lepsze kontrolowanie uczucia głodu i zapobiega przejadaniu się.
4 U - UMIEJĘTNOŚĆ PRZYRZĄDZANIA POTRAW
Nawet najzdrowsze warzywa gotowane przez długi okres czasu mogą stracić witaminy i sole mineralne, a chude mięso stać się może bomba kaloryczną, gdy będzie panierowane i smażone w dużej ilości tłuszczu.
5 U - UPRAWIANIE SPORTU
Regularna, umiarkowana aktywność fizyczna jest zalecana wszystkim, bez względu na schorzenia. Warto wybrać się na codzienny spacer, nie musisz od razu startować w maratonie. Nawet osoby z lekką nadwagą, ale aktywne fizycznie są zdrowsze. Występuje u nich mniejsze ryzyko chorób, niż osoby otyłe lub szczupłe, ale prowadzące siedzący tryb życia. Ruch pozwala nie tylko utrzymać zgrabną sylwetkę, ale również zachować zdrowie.
6 U - UNIKANIE NADMIARU
Wszystko jest dla ludzi, dlatego też spożywanie w umiarkowanych ilościach tłuszczy, cukru, soli, alkoholu niczemu nie przeszkadza. Tłuszcze muszą się znaleźć w diecie, ale powinny być to tłuszcze pochodzenia roślinnego. Spożywanie niewielkich ilości słodyczy w ciągu tygodnia nie budzi zastrzeżeń, ale objadanie się nimi codziennie z pewnością doprowadzi do szeregu chorób. Sól polepsza smak potraw, ale jej nadmiar jest szkodliwy.
7 U - UŚMIECHNIJ SIĘ
Pogoda życia, życzliwość w stosunku do siebie i innych oraz umiejętność cieszenia się z rzeczy nawet niewielkich bardzo pomaga w zachowaniu zdrowia przez całe życie.
www.fit.pl
7 zasad zdrowej diety
Aby dietę uznać za prawidłowo skomponowaną należy dostarczyć do organizmu składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlaczego więc nie spróbować odżywiać się według zasad 7U skonstruowanych przez profesora Stanisława Bergera