Ciężko stwierdzić od czego rozpocząć opisanie awokado i jego właściwości. Zacznijmy od tego, że posiada całą plejadę witamin i składników odżywczych. Są to m.in witamina B1, B2, A, D, E, K, C, miedź, żelazo, kwas foliowy, karoteny, białko, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Od dawna uważano, że najważniejszym źródłem potasu jest banan. Nic bardziej mylnego. W tym pojedynku ze znaczą przewagą wygrywa właśnie awokado.
Poza tym, że jest ono prawdziwym zastrzykiem witaminowym posiada w swoim składzie wysoką zawartość antyoksydantów. Jest nim np. luteina, mająca wpływ na pracę oczu. Obecność polifenoli i flawonoidów przyczynia się do łagodzenia stanów zapalnych oraz przeciwdziała im co może być przydatne dla osób cierpiących chociażby na choroby stawów. Należy tu też zwrócić uwagę na działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne awokado. Odkryto również, że posiada ono składnik nazywany glutationem również będącym antyoksydantem. Wspiera on działanie wątroby i system nerwowy. Wspomaga regenerację komórek, chroni organizm przed substancjami szkodliwymi oraz powoduje wzrost odporności.
Owoc ten ma specyficzny smak. Właściwie można uznać, że nie ma go prawie w ogóle. Być może z tego właśnie względu tak mało osób po niego sięga. Czas najwyższy pozbyć się uprzedzeń i zacząć go spożywać jeśli nie samodzielnie to razem z innymi produktami. Udowodniono bowiem, że dodawane go do innych potraw pomaga w lepszym przyswajaniu niektórch związków w tym likopenu i beta-karotenu. Dzieje się to ze względu na obecność tłuszczu w miaższu.
Właśnie, co z tym tłuszczem? Faktem jest, że awokado posiada go wiele co stanowi powód do ograniczania go lub całkowitego zaprzestania spożywania go przez osoby dbające o linie. Pora pożegnać się z tym stwierdzeniem. Tłuszcze ma, owszem, ale są nimi tłuszcze jednonienasycone przede wszystkim kwas oleinowy oraz linolowy. I co najważniejsze posiada ono kwasy omega 3, których niestety w tradycyjnej diecie brakuje. Osoby dotknięte chorobami układu krążenia tym bardziej nie powinny go unikać.
Dobra wiadomość dla osób, które muszą stale kontrolować poziom cukru we krwi. Jak juz było wspomniane, głownymi tłuszczami w awokado są tłuszcze jednonienasycone. To właśnie one przyczyniają się do zapobiegania występienia oporności na insulinę. Warto zwrócić też uwagę na fakt, że pomagają regulować jej poziom i zapobiegają wahaniom cukru.
Dlaczego warto jeszcze wdrożyć go do naszej diety? Okazuje się, że awokado może nas uchronić przed wieloma chorobami. Na szczególna uwage zasługuje działanie przeciwnowotworowe. Równie ważnym aspektem jest występowanie razem dwóch jego składników: witaminy E i kwasów omega 3. Takie połączenie zapobiega rozwinięciu się choroby Alzheimer’a, a zawartość lecytyny wpływa na pracę naszego mózgu.
Wiele kosmetyków posiada awokado w swoim składzie. Zawdzięcza się to występowaniu w nim związków chemicznych, które pobudzają produkję kolagenu. Jak wiadomo jest on odpowiedzialny za utrzymanie sprężystości skóry. Dzięki spożywaniu awokago utrzymamy zdrowy wygląd skóry bez zmarszczek. Aby uznać ten owoc za jeszcze zdrowszy, udowodnione zostało, że nie pochłania ono dużej ilości związków toksycznych, a ich zawartość utrzymuje się na niskim poziomie.
Awokado zapewnia uczucie sytości więc można go traktować jako osobny posiłek. Najlepiej sprawdzi się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Mimo, że jest dość kaloryczne posiada niewiele cukru. Najbardziej optymalnym rozwiązaniem będzie sięganie po ten owoc 2-3 razy w tygodniu. Sprawdzi się też jako zamiennik masła czy składnik sałatek.
Chyba już nie potrzeba podsumowywać właściwości awokado. Ten owoc jest cudowny sam w sobie. Z tego właśnie względu porzućmy wszelkie uprzedzenia i ciesząc się z tego jakie ma dla nas korzyści spożywajmy go z większą chęcią.
Agata Soroczyńska
Awokado – owoc do zadań specjalnych
O awokado zostało już wiele powiedziane. Uważane za super owoc w dalszym ciągu nie ma wielu fanów. Czas raz na zawsze pozbyć się uprzedzeń do tego owocu i zacząć go jeść. Często i regularnie. Nie ma co się obawiać, że jest tak bardzo kaloryczne, bo tak naprawdę to nic w porównaniu z tym ile ono może dobrego zdziałać w naszym organizmie. Co takiego? Przekonajmy się.