Brązowy ryż ze szpinakiem, zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami | |
Ilość porcji: 4 | |
Składniki: - 250 g brązowego ryżu parboiled (1 1/4 szkl.) - 500 g liści szpinaku (mogą być mrożone) - 250 g mrożonego groszku - 100 g białej cebuli - 2-3 ząbki czosnku - 80 g suszonych pomidorów - oregano, bazylia, natka pietruszki (świeże lub suszone) - 1 łyżka oliwy z oliwek |
|
Przygotowanie: Ryż zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Po 30 minutach dodać groszek, a następnie (pod sam koniec gotowania) szpinak. Cebulę pokrojoną w pióra oraz zmiażdżony czosnek podsmażyć na oliwie. Gdy się zarumienią wymieszać z ryżem, groszkiem i szpinakiem. Doprawić pokrojonymi w cienkie paseczki suszonymi pomidorami, solą oraz ziołami. Podawać jako dodatek do pieczonej ryby, drobiu lub jako samodzielne danie. Potrawę można wzbogacić dodatkiem sera lub jajkiem i zapiec w piekarniku. |
|
Dodane przez: JAW | |
Żródło: http://www.talerzzdrowia.pl/ |