Brązowy ryż ze szpinakiem, zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami

fit.pl
2011-08-09 00:00
Udostępnij
Brązowy ryż ze szpinakiem, zielonym groszkiem  i suszonymi pomidorami
Brązowy ryż ze szpinakiem, zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 250 g brązowego ryżu parboiled (1 1/4 szkl.)
- 500 g liści szpinaku (mogą być mrożone)
- 250 g mrożonego groszku
- 100 g białej cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 80 g suszonych pomidorów
- oregano, bazylia, natka pietruszki (świeże lub suszone)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ryż zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Po 30 minutach dodać groszek, a następnie (pod sam koniec gotowania) szpinak. Cebulę pokrojoną w pióra oraz zmiażdżony czosnek podsmażyć na oliwie. Gdy się zarumienią wymieszać z ryżem, groszkiem i szpinakiem. Doprawić pokrojonymi w cienkie paseczki suszonymi pomidorami, solą oraz ziołami. Podawać jako dodatek do pieczonej ryby, drobiu lub jako samodzielne danie. Potrawę można wzbogacić dodatkiem sera lub jajkiem i zapiec w piekarniku.
Dodane przez: JAW
Żródło: http://www.talerzzdrowia.pl/