Szpinak i brokuły
Nie bez powodu szpinak i brokuły uznawane są za najzdrowsze zielone warzywa. Liście szpinaku bogate są w żelazo, ważne dla procesu produkcji czerwonych krwinek. Ukryty w nich potas obniża ciśnienie, a magnez wpływa korzystnie na pracę serca. Szpinak chroni też przed miażdżycą i nowotworami.
W brokułach także znajdziemy żelazo i potas, oraz dodatkowo wapń, fosfor i chrom. Zielone „bukiety” zawierają sulforatan (związek siarkowy) oraz chlorki i związki indolowe, zapobiegające powstawaniu polipów w jelitach i nowotworom. Zawarty w nich kwas pantotenowy pomaga w przyswajaniu witaminy B2 i B12, tworzeniu czerwonych ciałek, regeneracji tkanek i leczeniu chorób skóry. Wzmacnia też system nerwowy.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie pod względem korzyści dla zdrowia biją laskowe, ziemne, pistacjowe i inne na głowę. Zawierają dwa razy więcej przeciwutleniaczy i kawasów omega-3 niż inne gatunki. Pomagają zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi, poprawiają działanie układu krążenia. Dodatkowo zawarty w nich kwas elagowy działa przeciwnowotworowo i wspomaga układ odpornościowy. Orzechy włoskie zmniejszają ryzyko chorób serca, kamicy żółciowej, cukrzycy typu II oraz niektórych rodzajów raka.
Wadą orzechów włoskich jest jednak ich kaloryczność. W 100 gramach jest aż 645 kalorii. Dlatego zalecana dzienna dawka nie przekracza 7 orzechów dziennie.
Cebula i czosnek
Od dawna traktowane są jako doskonały środek bakteriobójczy i przeciwzapalny. Czosnek zapobiega chorobom wirusowym, bakteryjnym i grzybicznym. Zmniejsza odkładanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cukru w osoczu. Niezwykle cenny jest podczas pierwszych objawów przeziębienia. Bogata w siarkę cebula zwiększa też odporność organizmu. Dodatkowo sok z czosnku i cebuli łagodzi ukąszenia pszczół, os i komarów.
Jagody
Im ciemniejsze tym lepsze. Dojrzałe jagody zawierają antocyjany, czyli przeciwutleniacze neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników. Dodatkowo korzystnie wpływają na wzrok, ograniczają wpływ złego cholesterolu (LDL). Małe, ciemne kuleczki są też bogatym źródłem witamin C, B1, B2, PP oraz minerałów takich jak potas, wapń i fosfor.
Prawdziwą perełką wśród jagód jest egzotyczna odmiana acai, jedno z najbogatszych naturalnych źródeł przeciwutleniaczy. Jest ich tam dziesięć razy więcej niż w czarnej borówce. Niezwykle zdrowe są też jagody Goji, bogate w białko i składniki odżywce. Mają trzykrotnie więcej żelaza niż szpinak, pięćdziesiąt razy tyle witaminy C co pomarańcza i o wiele więcej karotenu niż marchewka.
Produkty fermentowane
Produkty takie jak kefir, jogurt naturalny, ogórki kiszone i kapusta to prawdziwy skarb wśród codziennego jedzenia. Przetwory mleczne zawierają żywe kultury bakterii, ograniczające rozwój złej flory bakteryjnej w jelitach. Ułatwiają przyswajanie składników odżywczych zawartych w produktach mleczarskich (wapnia, fosforu, białka i witamin z grupy B). Dodatkowo mają właściwości antybakteryjne i antynowotworowe.
Z kolei popularne „kiszonki” są niezwykle bogate w witaminę C. Zawarte w nich fitoncydy działają bakterio i grzybobójczo. Szczególnie warto sięgnąć po sok z kiszonej kapusty, który wzmacnia odporność, łagodzi kaszel, pobudza trawienie i apetyt.
Awokado
Awokado bogate jest w tłuszcze (18 – 30%). Jednak są to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwas oleinowy, taki jak w oliwie extra vergine, który zmniejsza ryzyko raka piersi. Jest kaloryczne (100g to około 130 – 200 kalorii), ale niewiele w nim cukrów. Może być więc śmiało spożywane przez diabetyków. Dodatkowo awokado ma więcej luteiny niż każdy inny owoc. Jest bogaty w lecytynę, witaminy B1, B2, E, D, C, karotenoidy i białko.
Pomidory
Są bogate w witaminy A, B, C, PP oraz minerały, w tym magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo oraz kwasy: foliowy, pantotenowy i szczawiowy. Po przepyszne pomidory warto sięgnąć ze względu na likopen, zapobiegającym wadom serca i chroniącym przed rakiem szyjki macicy. Przyswajalność likopenu rośnie wraz z obróbką termiczną pomidorów. Dlatego dla zdrowia cenne są różnego rodzaju przetwory – soki pomidorowe, koncentraty i sosy. Najlepiej jeśli są one przygotowane w domu. Wtedy są w pełni naturalne i pozbawione sztucznych substancji chemicznych.
Łosoś
Uważany za jedną z najzdrowszych ryb, łosoś jest bogatym źródłem kwasów omega-3. A te mają wpływ na właściwe działanie układu sercowo-naczyniowego. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i pewnym stopniu również ciśnienie tętnicze oraz zmniejszają skłonności do tworzenia się zakrzepów. Zalet kwasów omega-3 jest wiele, a nowsze badania dowodzą, że reagują z warstwą tłuszczową otaczającą komórki mózgowe i chronią przed chorobą Alzheimera.
Jabłka
Jeden z najpopularniejszych polskich owoców zawiera witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy i przeciwdziała działaniu wolnych rodników. Zasada jest prosta – im kwaśniejsze jabłko, tym zdrowsze i bogatsze w witaminę C. Dodatkowo ukryte w skórce i nasionach pektyny wiążą niektóre metale ciężkie w nierozerwalne sole, wydalane przez organizm. Oprócz tego poprawiają perystaltykę jelit i obniżają ilość złego cholesterolu.
Jabłka bogate są również w flawonoidy przeciwdziałające chorobom układu krążenia i raka. Mają też właściwości przeciwzapalne, poprawiają stabilność tkanki łącznej, przez co wpływają korzystnie na stan skóry.
www.fit.pl