Porcja: 3-4 osoby
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Poziom trudności: średni
Składniki:
Masa kakaowa:
- 1 ½ szklanki migdałów
- ½ szklanki mleka pełnego w proszku
- 5 łyżek kakao
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju lnianego LenVitol
- 4 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
- sól do smaku (szczypta)
- cukier puder do podsypania około 1/3 szklanki
- opcjonalnie: 1 łyżka likieru arakowego lub czekoladowego
Masa kokosowa z białą czekoladą:
- ¾ szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki mleka w proszku pełnego
- 5 łyżek oleju kokosowego tłoczonego na zimno
- ½ tabliczki białej czekolady
- 1 łyżeczka oleju lnianego LenVitol
- 4 łyżki mleka kokosowego
- opcjonalnie: 1 łyżeczka likieru kokosowego do smaku
Przygotowanie:
Masa kakaowa: Olej kokosowy umieścić w garnuszku, roztopić a następnie ostudzić. Migdały zmielić, przesypać do dużej miski. Do zmielonych migdałów dodać przestudzony olej kokosowy, mleko w proszku, mleko kokosowe, kakao, miód, olej lniany i szczyptę soli. Opcjonalne w wersji dla dorosłych można dodać jeszcze likier. Wszystkie składniki masy kakaowej połączyć w jednolitą masę. Wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim i rozwałkować na około 5 mm. Wykroić kieliszkiem kółka, ułożyć na podsypanej cukrem pudrem tacy i schować na pół godziny w zamrażalniku.
WSKAZÓWKA: jeśli masa jest zbyt sucha należy dodać więcej oleju lnianego. W razie konieczności można powtórzyć aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta (ciasto powinno mieć zwartą strukturę, nie powinno się rozdzielać i kruszyć).
Masa kokosowa: Białą czekoladę połamać na kawałki, dodać olej kokosowy i całość razem roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzić. Wiórki kokosowe zmielić. Przesypać do dużej miski, do wiórków kokosowych dodać mleko w proszku, roztopioną białą czekoladę, olej lniany i mleko kokosowe. Wszystkie składniki masy kokosowej zmiksować razem. Z masy wyrabiać kulki, lekko spłaszczać, układać na ciemnych krążkach.
Gotowe ciasteczka włożyć do lodówki na ok. 2-3 godziny. Jeśli chcemy nadać ciasteczka fantazyjny wygląd możemy użyć ozdobnych pieczątek/stempli cukierniczych. Wystarczy przed nałożeniem masy kokosowej na połowie, ciemnych krążków „wybić” odpowiedni wzór. Ozdobione krążki układać na górnej warstwie.