Ciasteczka Oleo z olejem lnianym LenVitol

Nie masz pomysłu na słodką przekąskę? Sprawdź nas przepis na zdrowe i pyszne ciasteczka Oleo z olejem lnianym.
2018-11-29 00:00
Udostępnij
Ciasteczka Oleo z olejem lnianym LenVitol

Porcja: 3-4 osoby
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Poziom trudności: średni

 

Składniki:
Masa kakaowa:

  • 1 ½ szklanki migdałów
  • ½ szklanki mleka pełnego w proszku
  • 5 łyżek kakao
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju lnianego LenVitol
  • 4 łyżki oleju kokosowego tłoczonego na zimno
  • sól do smaku (szczypta)
  • cukier puder do podsypania około 1/3  szklanki
  • opcjonalnie: 1 łyżka likieru arakowego lub czekoladowego

Masa kokosowa z białą czekoladą:

  • ¾ szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki mleka w proszku pełnego
  • 5 łyżek oleju kokosowego tłoczonego na zimno
  • ½ tabliczki białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju lnianego LenVitol
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka likieru kokosowego do smaku

Przygotowanie:

Masa kakaowa: Olej kokosowy umieścić w garnuszku, roztopić a następnie ostudzić. Migdały zmielić, przesypać do dużej miski. Do zmielonych migdałów dodać przestudzony olej kokosowy, mleko w proszku, mleko kokosowe, kakao, miód, olej lniany i szczyptę soli. Opcjonalne w wersji dla dorosłych można dodać jeszcze likier. Wszystkie składniki masy kakaowej połączyć w jednolitą masę. Wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim i rozwałkować na około 5 mm. Wykroić kieliszkiem kółka, ułożyć na podsypanej cukrem pudrem tacy i schować na pół godziny w zamrażalniku.

WSKAZÓWKA: jeśli masa jest zbyt sucha należy dodać więcej oleju lnianego. W razie konieczności można powtórzyć aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta (ciasto powinno mieć zwartą strukturę, nie powinno się rozdzielać i kruszyć).

Masa kokosowa:  Białą czekoladę połamać na kawałki, dodać olej kokosowy i całość razem roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzić. Wiórki kokosowe zmielić. Przesypać do dużej miski, do wiórków kokosowych dodać mleko w proszku, roztopioną białą czekoladę, olej lniany i mleko kokosowe. Wszystkie składniki masy kokosowej zmiksować razem. Z masy wyrabiać kulki, lekko spłaszczać, układać na ciemnych krążkach.

Gotowe ciasteczka włożyć do lodówki na ok. 2-3 godziny. Jeśli chcemy nadać ciasteczka fantazyjny wygląd możemy użyć ozdobnych pieczątek/stempli cukierniczych. Wystarczy przed nałożeniem masy kokosowej na połowie, ciemnych krążków „wybić” odpowiedni wzór. Ozdobione krążki układać na górnej warstwie.