Napoje typu cola są częstym
składnikiem koktajli i drinków alkoholowych.
..sole kwasu ortofosforowego (jest on stosowany w przemyśle spożywczym tylko do produkcji coca-coli oraz innych napojów zawierających kofeinę, jak pepsi-cola i toniki) zawarte w coca-coli uniemożliwiają przyswajanie wapnia i żelaza. W związku z tym jej picie ma negatywny wpływ na dzieci, w okresie tracenia przez nie mlecznych zębów (niedobór wapnia powoduje osłabienie nowego uzębienia, zmniejsza jego trwałość i zwiększa podatność na próchnicę) oraz na młody organizm w okresie intensywnego wzrostu, kiedy kształtuje się układ kostny.
Bardzo ważnym składnikiem coca-coli jest kofeina. Jest to substancja biologicznie czynna - alkaloid szeroko rozpowszechniony w świecie roślinnym, który dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego i dosyć łatwo zamienia się w ustroju w kwas moczowy. Działa ona pobudzająco na układy oddechowy, nerwowy i ruchowy, dlatego picie coca-coli jest wskazane w razie przemęczenia i w stanie dużej aktywności umysłowej. Ponadto napój ten dzięki kofeinie ma właściwości orzeźwiające, likwiduje uczucie senności, łagodzi nieprzyjemne dolegliwości towarzyszące przeziębieniom i poprawia samopoczucie. W związku z tymi właściwościami dzieci nie powinny go pić na trzy godziny przed snem, ponieważ mogą mieć trudności z zaśnięciem.
Należy unikać regularnego picia coca-coli,
ponieważ napój ten zawiera niewiele
wartościowych substancji odżywczych.
Spożywanie coca-coli w nadmiernych ilościach ma negatywny wpływ na organizm, ponieważ znajdująca się w niej kofeina jest mutagenem powodującym uszkodzenia materiału genetycznego. Picie tego napoju na przemian z kawą wiąże się z ryzykiem wystąpienia miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, chorób wrzodowych żołądka i dwunastnicy oraz chronicznego bólu głowy. Coca-coli powinny unikać osoby ze schorzeniami przewodu pokarmowego, ponieważ kofeina pobudza wydzielanie w żołądku kwasu solnego. Ponadto jej nadmiar może wywoływać nudności, bóle głowy, drżenie rąk, niemiarowość pracy serca oraz anemię.
Spożycie coca-coli jest w Polsce bardzo wysokie, szczególnie wśród młodych ludzi. Na razie na rynku napojów orzeźwiających nie pojawił się produkt, który mógłby stanowić alternatywę dla tego popularnego, ale niezbyt zdrowego napoju. Dietetycy biją na alarm i proponują powrót do tradycyjnych napojów, wywodzących się z kuchni słowiańskiej. Należy do nich na przykład kwas chlebowy, otrzymywany dzięki naturalnej fermentacji, który wspaniale gasi pragnienie i niweluje zmęczenie. Zawiera dużo witaminy B, selenu i cynku oraz likwiduje nadkwasotę, wzdęcia i wszelkie zaburzenia trawienia.
NASZ PRZEPIS
Kwas chlebowy
Składniki: 1 kg czarnego (najlepiej żytniego) chleba, 25 g drożdży, 20 g mięty, 200 g cukru, rodzynki.
Przygotowanie: chleb kroimy na kawałki i zrumieniamy w piekarniku. Następnie wkładamy go do dużego garnka, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej 3 godziny, po czym przecedzamy, a do płynu dodajemy drożdże, miętę i cukier. Kiedy pojawi się piana, przecedzamy go po raz drugi i rozlewamy do butelek. Do każdej butelki wkładamy po 5 rodzynków i mocno zamykamy. Kwas jest gotowy do spożycia po 3 dniach.
COCA-COLA ZAWIERA:
- kofeinę;
- kwas ortofosforowy;
- cukier;
- dwutlenek węgla;
- barwnik E150 (karmel);
- aromaty naturalne.
www.fit.pl
Coca-Cola
Coca-cola należy do najpopularniejszych napojów orzeźwiających. Jednak już od kilku lat dietetycy ostrzegają przed nadmiernym jej spożywaniem. Zawarte w niej substancje zwiększają bowiem poziom węglowodanów złożonych w ustroju oraz wypłukują z organizmu niezbędne składniki mineralne. Na przykład...