Badania opublikowane w Journal of the American Medical Association dają kolejny powód rezygnacji ze słodkich napojów – mogą one zwiększyć ryzyko zapalenia stawów, a zwłaszcza dny moczarowej.
Według definicji dna moczanowa jest chorobą przebiegającą z nawrotowym ostrym lub przewlekłym zapaleniem stawów obwodowych wywołanym przez wytrącone kryształy kwasu moczowego przy nadmiernym stężeniu kwasu moczowego w płynach ustrojowych. Charakteryzuje się nagłym atakiem ciężkiego bólu, zaczerwienieniem i bolesnością stawów. Ostry atak dny moczanowej może Cię obudzić w środku nocy, z uczuciem że Twój duży palec nogi stoi w ogniu.
Wcześniejsze badania wykazały, że wysokie spożycie słodkich napojów gazowanych, soków owocowych i fruktozy było związane ze zwiększonym ryzykiem dny moczanowej u mężczyzn. Dlatego naukowcy z Boston University i Harvard połączyli siły, aby szukać tej zależności u kobiet.
W grupie kobiet, które piły codziennie porcję lub więcej słodkich gazowanych napojów ryzyko wystąpienia dny zanotowano na poziomie 74%. A więc ryzyko wystąpienia tej choroby stawów było dwukrotnie wyższe niż w grupie kobiet, które spożywały słodkie napoje sporadycznie.
Swoje obserwacje naukowcy poparli innymi czynnikami kontrolnymi, takimi jak wiek, wskaźnik masy ciała, menopauza. Przy czym naukowcy zauważyli, że picie napojów dietetycznych (które nie zawierają cukru) nie miało wpływu na ryzyko wystapienia dny moczanowej.
W raporcie naukowcy wyjaśniają, że spożycie fruktozy skłania organizm do większej produkcji kwasu moczowego. Nadmiar kwasu moczowego w płynach ustrojowych może wytrącać się w postaci kryształów moczanów w tkankach wcale nieukrwionych np. chrząstkach lub słabo ukrwionych np. więzadłach i ścięgnach oraz w okolicy stawów obwodowych (stóp, rąk). Wytrącone kryształy moczanu sodowego mogą zapoczątkować proces zapalny w stawie, co daje silnie wyrażone objawy zapalenia stawów nazywane napadem dny moczanowej.
www.fit.pl