Wydarzeniem towarzyszącym konferencji jest publikacja polskiego tłumaczenia „Stanowiska Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyków w sprawie diet wegetariańskich”. Na pytania dziennikarzy i lekarzy o bezpieczeństwo oraz właściwości terapeutyczne diet wegańskich odpowie mgr Małgorzata Desmond, pracownik Poradni Żywienia Kliniki Pediatrii Centrum Zdrowia Dziecka.
Obserwacje naukowe ostatnich lat wskazują na pozytywną rolę diet opartych o produkty roślinne w prewencji chorób cywilizacyjnych tj. otyłości, chorób krążeniowych czy pewnych nowotworów.
W USA około 7 mln osób, w tym blisko 3 mln dzieci i młodzieży, odżywia się dietą wegańską. Natomiast w Polsce jest to rosnąca grupa osób spośród około 400 tysięcy zdeklarowanych wegetarian. Jednocześnie nie istnieją oficjalne zalecenia żywieniowe dla polskich wegan, a w popularnej prasie ukazują się liczne artykuły z błędnymi informacjami na ten temat.
Tematy poruszane na konferencji:
Stanowisko polskiego świata naukowego wobec diet wegańskich
Stanowisko Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Rady Żywności i Żywienia USA na temat diet wegańskich
Kontrowersyjne aspekty diet wegańskich: białko, wapń, witamina B12, witamina D, żelazo, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe Omega-3
Dieta wegańska na wszystkich etapach życia:
Dzieciństwo
Ciąża
Laktacja
Okres dorosłości
Dieta wegańska a prewencja pierwotna i wtórna chorób cywilizacyjnych:
status zdrowotny wegan
dieta wegańska w terapii chorób krążeniowych, cukrzycy i pewnych nowotworów
Wegańska Piramida Żywieniowa
Przykłady menu
www.fit.pl