Japończycy są narodem, żyjącym najdłużej. Ich kuchnia jest zupełnie inna niż nasza. W ich menu mięso pojawia się bardzo rzadko. Kuchnia japońska nie istnieje bez ryżu. Ryż biały, po ugotowaniu lekko kleisty, ma okrągłe małe ziarna i sobie tylko właściwy smak – zupełnie różni się od tych, które możemy znaleźć w sklepach. Japończycy wyznają zasadę, że kuchnia musi być czysta, co oznacza, że potrawa musi zachować naturalny smak produktów. Aby to osiągnąć, podaje się je prawie nieprzetworzone. Warzywa, ryby, owoce morza Japończycy często jedzą na surowo, a jeśli gotują, to bardzo krótko lub grillują na płycie grzejnej. Używają mało przypraw, dlatego ważne, żeby produkty były świeże i najlepszej jakości.
Jednym z tradycyjnych dań w kuchni japońskiej jest sushi. Składa się z ryżu zaprawionego octem, owoców morza, ryb, warzyw, owoców. Sushi to również chrzan wasabi oraz marynowany imbir, który podawany jest w celu oczyszczenia kubków smakowych przed każdym nowym jedzonym kawałkiem ryby.
Dlaczego sushi jest zdrowe?
Nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3
Surowa ryba to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one fundamentalne znaczenie dla naszego organizmu. Wspomagają nasz układ odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, są budulcem naszej tkanki mózgowej, ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki, łagodzą bóle reumatyczne.
Wodorosty
To bomba witaminowa, która powinna znaleźć się w naszym menu. Zawierają witaminy takie jak C, E, B, błonnik oraz składniki mineralne min: żelazo, cynk, potas, fosfor, jod, fluor oraz inne aminokwasy. Wszelkie dodatki takie jak warzywa czy owoce to dodatkowe źródło witamin i minerałów. Zawierają również chlorofil, który poprawia trawienie, krążenie i pracę serca. Są niskokaloryczne. Przeciwdziałają miażdżycy, wzmacniają kości, dają poczucie sytości, wspomagając odchudzanie.
Awokado
To jeden ze składników maki-sushi. Owoc ten jest bogaty w białko, wysokiej jakości przyswajalne kwasy tłuszczowe. Duża zawartość witaminy A i E doskonale wpływa na naszą skórę. Składniki występujące w miąższu pobudzają produkcję kolagenu, który z kolei pomaga z wygładzaniu zmarszczek.
Imbir
O właściwościach leczniczych imbiru nie trzeba chyba nikomu przypominać. Warto wymienić jego działanie aseptyczne, bakteriobójcze, przeciwzapalne. Imbir silnie rozgrzewa i pobudza krążenia, a także nas metabolizm. A marynowany imbir to doskonały afrodyzjak.
Ryż
Zawiera wiele węglowodanów, które stanowią energię dla naszego organizmu. Ryż to duża ilość białka pozbawionego glutenu oraz witaminy z grupy B, polepszające naszą sprawność umysłową i fizyczną, źródło wielu minerałów. Dla ciekawskich ryż nie zawiera soli!
Sos sojowy
To doskonałe źródło białka, magnezu, potasu i żelaza. Zawiera dużo więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino.
Chrzan wasali
Ma właściwości grzybobójcze oraz bakteriobójcze. Zapobiega chorobom serca i rozwojowi raka. Jest pomocny w walce z osteoporozą i alergiami. Wspomaga produkcję śliny i kwasów żołądkowych.