
Naukowcy doszli do takich wniosków po czterech latach obserwacji stanu zdrowia i nawyków żywieniowych ponad 2 tysięcy mieszkańców Nowego Jorku. Wszystkie osoby, które wzięły udział w badaniu były w wieku emerytalnym. Po czterech latach u 253 osób zdiagnozowano chorobę Alzheimera.
Po przeanalizowaniu danych dotyczących diety wszystkich badanych okazało się, że mniejsze ryzyko zachorowania na tę chorobę wystąpiło u osób, których dieta była bogata w kwasy tłuszczowe omega 2 i 5, witaminę E oraz kwas foliowy, które występują między innymi w dresingach do sałaty, orzechach, rybach, drobiu, owocach i warzywach liściastych. Osoby te wystrzegały się także produktów mlecznych i czerwonego mięsa.
Lekarze podkreślają, że dieta nie jest jedynym czynnikiem, wpływającym na ryzyko demencji. Według nich ryzyko wystąpienia choroby alzheimera można ograniczyć poprzez aktywność fizyczną, aktywne potrzymanie kontaktów towarzyskich, a także dbałość o odpowiednio zbilansowaną dietę. Lekarze dodają, że należy pamiętać o tym, iż całkowicie nie da się ograniczyć ryzyka demencji.
Źródło - PAP Nauka w Polsce
www.fit.pl