Anti-aging jest pojęciem zaczerpniętym z medycyny estetycznej, gdzie odnosi się do zabiegów mających na celu powstrzymanie, a nawet odwrócenie procesów starzenia ciała. Termin ten znajduje jednak swoje zastosowanie także w obszarze żywienia. Nie trzeba przekonywać, że to, co trafia do naszego żołądka, wydatnie wpływa na kondycję organizmu – zarówno narządów wewnętrznych, jak też skóry, włosów, paznokci, a nawet na samopoczucie. Właściwy dobór składników odżywczych pozwala dostarczać do organizmu niezbędnych mikro i makroelementów.
Spowolnić starzenie dietą?
To możliwe. Najbardziej długowiecznym społeczeństwem na świecie są Japończycy. Średnia długość życia w Kraju Kwitnącej Wiśni wynosi blisko 84 lata, a populacja osób 100+ liczy kilkadziesiąt tysięcy. Absolutnie wyjątkowym zaś przypadkiem jest tamtejsza wyspa Okinawa, której mieszkańcom często udaje się dożyć nawet 115. urodzin. Geny? Nie tylko. Jednym z kluczowych czynników jest oczywiście dieta – japońska uchodzi za najzdrowszą na świecie, bowiem obfituje w owoce, warzywa, nieprzetworzoną żywność i małe spożycie mięsa. Niezwykle istotna jest także aktywność fizyczna i trenowanie sprawności umysłowej.
Jakie produkty warto włączyć do diety?
1. Dietę anti-aging komponuje się z produktów bogatych między innymi w witaminy E, A B i C oraz składniki mineralne takie jak selen i cynk. Źródłem pożądanych substancji są oleje roślinne, pełnoziarniste wyroby zbożowe, tran, orzechy, warzywa, czy rośliny strączkowe.
2. Pamiętajmy o niezbędnej roli kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, które wpływają na nawilżenie skóry i niwelują działanie wolnych rodników. Znajdziemy je np. w olejach roślinnych, awokado, pestkach czy orzechach.
3. Antyoksydanty i polifenole – to składniku odżywcze, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, są także podstawowymi produktami w diecie przeciwzapalnej i przeciwnowotworowej. Znajdziemy je przede wszystkim w papryce, marchewce, borówkach, czarnych jagodach, szpinaku, jarmużu czy w pestkach dyni.
4. Nawodnienie podstawą zdrowia - warto więc pamiętać o przyjmowaniu większych ilości wody (2,5 litra dziennie). Istotne jest też, by żywić się regularnie, ale niezbyt obficie, nie przejadając się i nie spiesząc, a przy tym kontrolując masę ciała.
Pamiętajmy także o umiejętnym radzeniu sobie ze stresem – w tym celu sprawdzą się np. regularne praktyki jogi czy medytacje, a także o aktywności fizycznej. Dalece niewskazane są natomiast w diecie przeciw-starzeniowej wszelkiego rodzaju fast foody, przekąski, dania gotowe, napoje gazowane, alkohol czy papierosy. Unikajmy także soli i cukru, bowiem nie wpływają one korzystnie zarówno na działanie organów, jak i wygląd skóry.
Wsparcie od wewnątrz – czy suplementacja ma znaczenie?
Często wraz z pożywieniem nie jesteśmy w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w takich sytuacjach kluczowa staje się suplementacja.
Jednym z niezwykle wartościowych składników jest cząsteczka 1-MNA, która występuje endogennie w organizmie ludzkim - jest metabolitem, czyli produktem przemiany witaminy B3 (niacyny) w wątrobie. Spełnia szereg kluczowych funkcji. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych, chroniąc je przed bakteriami i wirusami. Regulując pracę śródbłonka naczyniowego, wzmacnia jego funkcję wydzielniczą. Ma też właściwości przeciwzapalne, a także korzystnie wpływa na metabolizm energetyczny mięśni – komentuje dr nauk chemicznych Marzena Wieczorkowska, dyrektor ds. badań i rozwoju w łódzkiej firmie Pharmena.
Niestety z wiekiem spada jej naturalna produkcja przez nasz organizm, dlatego kluczowa staje się suplementacja. Duże ilości minerału można znaleźć w zielonej herbacie oraz algach Wakame, jednak, aby dostarczyć odpowiednią ilość 1-MNA do organizmu wraz z pożywieniem, należałoby zjadać około 2 kg alg wakame lub liści zielonej herbaty dziennie, dlatego pozostaje nam jedynie suplementacja.
Stosowanie się do powyższych porad to sposób, by kompleksowo dbać o swoje zdrowie i możliwie jak najbardziej efektywnie opóźniać procesy starzenia.