Osoby palące mają bardzo mało witamin, dlatego bardzo ważne jest, aby dieta obfitowała w świeże owoce i warzywa oraz witaminy C, E i A. Z diety wykluczone powinny być grzyby, wędzone mięsa i wędzone sery.
PIERWSZY DZIEŃ
Śniadanie
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
- twarożek ze szczypiorkiem i papryką (150g),
- szklanka zielonej herbaty.
II Śniadanie
- sorbet z arbuza 200g (arbuza obierz ze skóry i zmiksuj masę, przelej do miseczek i schłodź),
Obiad
- gulasz drobiowy z porami i marchewką (250 g),
- ziemniaki (100g),
- sok pomidorowy 1 szklanka.
Kolacja
- pomidory faszerowane serem białym (180g),
- woda niegazowana 1 szklanka.
DRUGI DZIEŃ
Śniadanie
- 2 grzanki z chleba tostowego z pomidorem i serem żółtym,
- szklanka zielonej herbaty.
II Śniadanie
- jogurt naturalny z łyżką otręb owsianych.
Obiad
- dorsz (150g),
- kasza kuskus (100g),
- 2 ogórki kiszone.
- szklanka wody niegazowanej.
Podwieczorek
- kanapka z szynką i pomidorem.
Kolacja
- surówka z kapusty kiszonej i papryki (150g),
- szklanka hertaby zielonej.
[-------]
TRZECI DZIEŃ
Śniadanie
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem,
- 2 ogórki kiszone,
- szynka,
- szklanka herbaty zielonej.
II Śniadanie
- koktajl bananowy.
Obiad
- zapiekanka warzywno-mięsna (200g),
- 1 szklanka wody gazowanej.
Podwieczorek
- średni grejpfrut.
Kolacja
- sałatka warzywna z kawałkami makreli (120g),
- szklanka herbaty zielonej.
CZWARTY DZIEŃ
Śniadanie
- jogurt naturalny z płatkami i rodzynkami,
- szklanka mocnej czarnej herbaty.
II Śniadanie
- Kromka pełnoziarnistego chleba z pasztetem drobiowym i pomidorem.
Obiad
- pieczona wołowina z ryżem (200g),
- surówka z marchewki i jabkła (100g),
- szklanka soku pomidorowego.
Podwieczorek
- jedna gruszka.
Kolacja
- sałatka z tuńczyka, jajka i kapusty pekińskiej (150g),
- szklanka herbaty zielonej.
PIĄTY DZIEŃ
Śniadanie
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
- twarożek z sera białego z bazylią (lub szczypiorkiem) (150g),
- szklanka mocnej czarnej herbaty.
II Śniadanie
- Szklanka soku marchwiowego.
Obiad
- pieczona pierś z kurczaka ze śliwką (150g),
- brązowy ryż (110g),
- szklanka soku pomarańczowego.
Podwieczorek
- duża pomarańcza.
Kolacja
- sałatka z pomidora, sałaty, świeżego ogórka z serem feta (150g),
- szklanka zielonej herbaty.
[-------]
SZÓSTY DZIEŃ
Śniadanie
- 2 kromki pełnioziarnistego chleba z serem, szynką i pomidorem,
- szklanka mocnej herbaty czarnej.
II Śniadanie
- małe opakowanie jogurtu naturalnego.
Obiad
- sola z pieca (100g),
- kasza kuskus (120g),
- surówka z marchewki (50g),
- szklanka soku pomidorowego.
Podwieczorek
- kiść winogron.
Kolacja
- sałtka z brokułami i pomidorami (100g).
SIÓDMY DZIEŃ
Śniadanie
- jogurt naturalny z płatkami owsianymi i rodzynkami.
II Śniadanie
- 2 średnie marchewki
Obiad
- szaszłyki z pieczoną piersią, papryką i śliwką (2-3 sztuki),
- surówka z marchewki (50g).
Podwieczorek
- 2 średnie jabłka (lub jedno duże).
Kolacja
- sałtka z grejpfrutem, pomarańczą, polana jogurtem naturalnym (120g).
www.fit.pl