W tej diecie ograniczone zostają kwasy tłuszczowe, znajdujące się w takich produkatch jak: masło, śmietana, tłuste mięsa i wędliny, tłuste sery, tłuszcz wieprzowy – smalec, słonina, boczek. Wykorzystywana w profilaktyce chorób układu krążenia (choroba niedokrwienia serca, udar mózgu, zarostowa miażdżyca tętnic w kończynahc dolnych) spowodowanych miażdżycą. Badania naukowe dowiodły, że ograniczenie spożycia cholesterolu poniżej 300mg dziennie i nasyconych kwasów tłuszczowych poniżej 10% kaloryczności diety zmniejsza występowanie chorób serca.
PRODUKTY ZALECANE W DIECIE NISKOCHOLESTEROLOWEJ
Produkty zbożowe
Pieczywo z pełnego ziarna. Maca. Owsianka. Ryż. Makaron. Płatki kukurydziane. Musli. Kasze gruboziarniste.
Nabiał
Mleko chude. Sery chude. Jogurt chudy. Białko jajek. Substytuty jaj.
Zupy
Zupy warzywne. Chude wywary mięsne.
Ryby, Skorupiaki
Ryby (z rusztu, gotowane, wędzone) unikać skóry.Ostrygi
Mięso
Indyki. Kurczaki. Cielęcina. Króliki. Dziczyzna.
Owoce i warzywa
Warzywa świeże i mrożone, zwłaszcza strączkowe: fasola,groch, soczewica. Kukurydza. Ziemniaki. Owoce świeże i suszone. Owoce konserwowe niesłodzone.
Desery, orzechy
Sorbety. Galaretki. Bezy. Budynie na mleku chudym. Sałatki owocowe. Orzechy włoskie. Migdały. Kasztany.
Napoje
Kawa. Herbata. Woda. Napoje bezkaloryczne bezalkoholowe.
Sosy, przyprawy
Pieprz. Musztarda. Zioła. Przyprawy korzenne.
[-------]
PRODUKTY DO SPOŻYWANIA W UMIARKOWANYCJ ILOŚCIACH W DIECIE NISKOCHOLESTEROLOWEJ (HIPOLIPEMICZNEJ)
Nabiał
Mleko półtłuste. Sery: Brie,Cammambert,Edamski, Gouda. Jogurt niskotłuszczowy. Dwa całe jaja na tydzień.
Skorupiaki
Małże i homary.
Mięso
Bardzo chuda wołowina. jagnięta (1 lub 2 razy w tygodniu). Szynka. Bekon. Kiełbasa z cielęciny lub kurczaka. Wątroba dwa razy w miesiącu.
Tłuszcze
Oleje zawierające kwasy wielonienasycone np. słonecznikowy, kukurydziany, sojowy. Oleje zawierające kwasy jednonienasycone np. rzepakowy i oliwa z oliwek. margaryny miękkie (nieuwodornione) z tych olejów. margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu.
Owoce i warzywa
Ziemniaki lub frytki smażone na dozwolonym oleju.
Wypieki, wyroby cukiernicze
Ciasta i ciasteczka przygotowane na tłuszczach nienasyconych. Marcepany. Chałwa.
Napoje
Alkohol. Niskotłuszczowe napoje czekoladowe.
Sosy, przyprawy
Sosy sałatkowe niskotłuszczowe.
[-------]
PRODUKTY PRZECIWSKAZANE W DIECIE NISKOCHOLESTEROLOWEJ (HIPOLIPEMICZNEJ)
Produkty zbożowe
Rogaliki francuskie (croissant)
Nabiał
Pełne mleko. Śmietana. mleko skondensowane. Zabielacze do kawy. Sery pełnotłuste. Jogurt pełnotłusty.
Zupy
Zupy zagęszczone. Zupy zaprawiane śmietaną.
Ryby
Ikra. Ryby smażone na nieznanym oleju lub tłuszczu.
Skorupiaki
Krewetki i kalmary.
Mięso
Mięso z widocznym tłuszczem. Kaczki. Gęsi. Kiełbasy. Salami. Pasztety mięsne i inne.
Tłuszcze
Masło. Smalec. Słonina. Łój. Tłuszcz spod pieczeni. Margaryny twarde. Olej palmowy. Tłuszcze uwodornione.
Owoce i warzywa
Ziemniaki pieczone, frytki, warzywa lub ryż smażone na niewłaściwym tłuszczu. Warzywa solone i konserwowe. Chipsy.
Desery, wypieki, wyroby cukiernicze
Lody. Kremy. Budynie na pełnym mleku. Sosy na śmietanie lub maśle. Torty. Przemysłowe wyroby cukiernicze (np. ciastka, paszteciki, babeczki). czekolada. Toffi. Karmelki. Batony kokosowe.
Napoje
Czekolada. Kawa ze śmietanką. Gotowana kawa.
Sosy, przyprawy
Majonezy. Sól. Sosy i kremy sałatkowe. Sosy do mięsa i ryb zawierających tłuszcz.
www.fit.pl