Flambee z kozim serem i suszonymi pomidorami (porcja na 1-2 osoby)
Składniki:
Ciasto:
• 200 g mąki
• 100 ml letniej wody
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka soli
Na wierzch:
• 200 ml kwaśnej śmietany 18%
• 1 ząbek czosnku
• Suszone pomidory z pestkami dyni w oleju z ziołami OLE!
• 125-140 g sera koziego w roladce,
• 150 g boczku (można użyć szynki jak karczek)
• ½ czerwonej cebuli
• sól, pieprz
• ½ łyżeczki tymianku
Przygotowanie:
Boczek lub szynkę kroimy na kawałki i podsmażamy.
Śmietanę łączymy z solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem.
Ze składników na ciasto wyrabiamy kulkę (ciasto musi być elastyczne). Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy cienki placek. Smarujemy śmietaną i nakładamy plasterki, cebulę pokrojoną w piórka, pokrojone pomidory z pestkami, podsmażony boczek/szynkę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy tymiankiem.
Pieczemy ok. 10 min w 220°C.