- Nie najadaj się do syta. Mimo, ze wstaniesz od stołu z lekkim uczuciem głodu, po kilku minutach poczujesz, ze jesteś najedzony.
- Nie traktuj jedzenia jako sposobu na zabijanie czasu.
- Jedz to, co wymaga intensywnego żucia. Żucie zaspokaja apetyt.
- Nie popijaj jedzenia - dzięki temu zjesz mniej.
- Nie daj się skusić na słodycze i inne smakołyki.
- Licz kalorie.
- Nie usprawiedliwiaj swojego łakomstwa.
- Na stole, zamiast słodyczy, postaw surowe warzywa.
- Nie zaspokajaj głodu alkoholem.
- Nie wychodź z domu bez śniadania, a swoja dzienna porcje jedzenia dziel na więcej posiłków.
- Pij napoje niesłodzone, wodę mineralną, herbatę, napary z ziół; soki owocowe również zawierają kalorie, które w ogólnym bilansie podnoszą dzienne spożycie kalorii.
- Prowadź codzienne notatki i dodawaj zjedzone kalorie pilnie przestrzegając, aby nie przekraczać ustalonego dziennego limitu.
- Nie sięgaj po jedzenie, gdy nie czujesz głodu, pilnuj stałych godzin posiłków, pamiętaj, że najwięcej możesz zjeść na śniadanie, aby mieć czas na spalenie kalorii.
- Nie zajadaj smutków i stresów, nie jedz podczas oglądania telewizji lub czytania książki.
- Unikaj dań typu fast-food - zapiekanek, hamburgerów, pizzy.
- Zamiast majonezu dodawaj do sałatek sosy z jogurtu.
- Unikaj dodawania tłustych sosów do ziemniaków, kasz i makaronów.
- Nie dodawaj śmietany do zup, zastąp ją jogurtem.
- Spożywaj mleko niskotłuszczowe, chude sery i jogurty.
- Spróbuj nie smarować pieczywa masłem ani margaryną - tłuszcz roślinny spożyj w postaci oliwy do surówki warzywnej.
- Unikaj kiełbas, pasztetów i podrobów - znajduje się w nich największa ilość tłuszczu.
- Potrawy z chudego mięsa, drobiu i ryb gotuj lub piecz w folii lub na grilu zamiast je smażyć.
- Zamiast mięsa jedz więcej ryb i drobiu.
- Połowa tłuszczu, który jemy, znajduje się w mięsie. Dlatego przed przyrządzaniem usuwaj z mięsa widoczne kawałki tłuszczu.