fit.pl
2011-02-16 00:00
Udostępnij
Główne przykazania


  • Nie najadaj się do syta. Mimo, ze wstaniesz od stołu z lekkim uczuciem głodu, po kilku minutach poczujesz, ze jesteś najedzony.
  • Nie traktuj jedzenia jako sposobu na zabijanie czasu.
  • Jedz to, co wymaga intensywnego żucia. Żucie zaspokaja apetyt.
  • Nie popijaj jedzenia - dzięki temu zjesz mniej.
  • Nie daj się skusić na słodycze i inne smakołyki.
  • Licz kalorie.
  • Nie usprawiedliwiaj swojego łakomstwa.
  • Na stole, zamiast słodyczy, postaw surowe warzywa.
  • Nie zaspokajaj głodu alkoholem.
  • Nie wychodź z domu bez śniadania, a swoja dzienna porcje jedzenia dziel na więcej posiłków.
  • Pij napoje niesłodzone, wodę mineralną, herbatę, napary z ziół; soki owocowe również zawierają kalorie, które w ogólnym bilansie podnoszą dzienne spożycie kalorii.
  • Prowadź codzienne notatki i dodawaj zjedzone kalorie pilnie przestrzegając, aby nie przekraczać ustalonego dziennego limitu.
  • Nie sięgaj po jedzenie, gdy nie czujesz głodu, pilnuj stałych godzin posiłków, pamiętaj, że najwięcej możesz zjeść na śniadanie, aby mieć czas na spalenie kalorii.
  • Nie zajadaj smutków i stresów, nie jedz podczas oglądania telewizji lub czytania książki.
  • Unikaj dań typu fast-food - zapiekanek, hamburgerów, pizzy.
  • Zamiast majonezu dodawaj do sałatek sosy z jogurtu.
  • Unikaj dodawania tłustych sosów do ziemniaków, kasz i makaronów.
  • Nie dodawaj śmietany do zup, zastąp ją jogurtem.
  • Spożywaj mleko niskotłuszczowe, chude sery i jogurty.
  • Spróbuj nie smarować pieczywa masłem ani margaryną - tłuszcz roślinny spożyj w postaci oliwy do surówki warzywnej.
  • Unikaj kiełbas, pasztetów i podrobów - znajduje się w nich największa ilość tłuszczu.
  • Potrawy z chudego mięsa, drobiu i ryb gotuj lub piecz w folii lub na grilu zamiast je smażyć.
  • Zamiast mięsa jedz więcej ryb i drobiu.
  • Połowa tłuszczu, który jemy, znajduje się w mięsie. Dlatego przed przyrządzaniem usuwaj z mięsa widoczne kawałki tłuszczu.

www.fit.pl