Grillowane białkowe placuszki z tuńczyka

Placuszki z tuńczyka to apetyczne i odżywcze danie, które stanowi doskonałą propozycję dla wszystkich miłośników zdrowego jedzenia, którzy cenią sobie wyjątkowe połączenie smaków i prostotę przygotowania. Dzięki temu przepisowi możesz wzbogacić swoje menu o lekką, a zarazem sycącą przekąskę lub główne danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Gotowi na kulinarne doznania pełne aromatów i przyjemności?
Aleksandra Załęska
2024-05-06 11:44
Udostępnij
Grillowane białkowe placuszki z tuńczyka

Grillowane białkowe placuszki z tuńczyka (ok. 10 sztuk)

Składniki:
• 2 małe puszki tuńczyka w kawałkach
• 2 jajka
• 1 szalotka
• 3 marchewki starte na małych oczkach
• 2 czubate łyżki mąki
• 2 ząbki czosnku (1 ząbek do placuszków + 1 ząbek do dipu)
• Oliwki czarne krojone Ole!
• sól, pieprz

Przygotowanie:
Te placuszki najlepiej wychodzą z grilla elektrycznego lub tostera.

Mieszamy wszystkie składniki w dużej misce.
Rozgrzewamy grilla, układamy na nim papier do pieczenia.
Masę na placuszki nakładamy za pomocą łyżki i układamy na grillu zachowując odstępy. Pieczemy ok. 5-10min, aż placuszki będą zarumienione z widocznymi paskami. Podajemy na ciepło lub zimno z kremowym serkiem wymieszanym z przyprawami i ząbkiem czosnku.