Grzyby, jak i inne owoce lasu, są człowiekowi znane od niepamiętnych czasów. O tym, że jedne gatunki są jadalne, a inne trujące wiedzieli już starożytni Babilończycy, Grecy i Rzymianie. Także w egipskich hieroglifach znaleziono zapisy na ten temat. Grzyby są także często wspominane w starych zielnikach jako środek leczniczy.
Grzyb pod lupą
Pod względem składu chemicznego grzyby bardzo się różnią między sobą. Można jednak powiedzieć, że przeciętnie w 90% składają się z wody, a 30 - 50% substancji suchej stanowią białka. Reszta to cukry, tłuszcze i składniki mineralne. Zawierają ponadto związki wapnia, potasu i fosforu, a także cenne pierwiastki śladowe: magnez, żelazo, fluor, miedź, mangan, kobalt, tytan i ołów.
Źródło witamin
Grzyby są bardzo bogate w witaminy z grupy B. W owocnikach o żółtym miąższu znaleziono prowitaminę A. Godny uwagi jest fakt, że w grzybach występuje przeciwkrzywiczna witamina D, której nie spotyka się w roślinach zielonych. Nie ulega ona zniszczeniu ani podczas procesów kulinarnych, ani po wysuszeniu. W kurkach i borowikach znajduje się też witamina C. Trufle są najbogatsze w potas, a smardze w fosfor.
Smak i zapach
Z pozostałych składników, występujących w grzybach, należy jeszcze wymienić substancje aromatyczne, którym zawdzięczają one charakterystyczny zapach i smak. Ostatnio grzyby są także cenione ze względu na zawarte w nich substancje cytostatyczne (hamujące działanie na rozwój innych organizmów). Ich znaczenie nie jest jeszcze do końca wyjaśnione. Z pewnością przyszłe badania wykażą obecność w grzybach wielu jeszcze dotąd nieznanych związków o działaniu leczniczym. W niektórych grzybach występują jednak skoncentrowane toksyny, które mogą zabić człowieka.
Grzyb grzybowi nierówny
Grzyby bardzo często są zanieczyszczone i skażone. Najwięcej związków nieorganicznych znajduje się w skórce kapelusza, co tłumaczy się tym, że na jego powierzchnię opadają różne substancje z powietrza. Ich ilość zależy od stopnia zanieczyszczenia atmosfery i składu chemicznego gleby. I tak, grzyby rosnące blisko autostrad zawierają duże ilości ołowiu i związków azotowych, pochodzącego z gum i spalin samochodowych.
[-------]
Jadalne, trujące i śmiertelnie trujące
W Europie opisanych zostało 6000 gatunków grzybów, z których 100 - 150 gatunków zalicza się do doskonałych grzybów jadalnych, prawie 100 do niejadalnych, a 6-8 do śmiertelnie trujących. Najważniejsze, aby każdy amator grzybobrania miał utrwalone w pamięci charakterystyczne cechy wszystkich grzybów trujących, a w szczególności muchomora sromotnikowego i pokrewnych mu gatunków. Zawsze ograniczajmy się jedynie do zbierania tych grzybów, z których rozpoznaniem nie mamy trudności. Gdy nie jesteśmy pewni, jaki grzyb zerwaliśmy, możemy skorzystać z pomocy specjalistycznych poradni, znajdujących się przy Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych.
Uwaga zatrucia
Warto wiedzieć, że zatrucia mogą być także wywołane przez grzyby jadalne. Dzieje się tak wtedy, gdy są one skażone pestycydami. Dlatego zawsze należy dowiedzieć się, czy w pobliżu miejsca zbioru nie rozpylano chemicznych środków ochrony roślin. Mniej groźne są zatrucia spowodowane spożyciem zgniłych, starych lub przemarzniętych czy też zaatakowanych przez choroby bakteryjne owocników. Wtedy okres utajenia reakcji jest znacznie krótszy i pierwsze dolegliwości, takie jak bóle brzucha, mdłości i zawroty głowy, pojawiają się już po 2-3 godz. Szkodliwe dla zdrowia może być także spożycie grzybów w połączeniu z niektórymi lekarstwami. Zawarte w owocniku substancje potrafią blokować działanie leku lub wchodzić z nim w reakcje chemiczne, zakłócające normalne funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
Co mówią statystyki?
Porównując liczbę gatunków jadalnych i trujących, widzimy, że tych ostatnich jest stosunkowo mało, a mimo to każdego roku zdarzają się śmiertelne zatrucia. Większość tragicznych przypadków spowodowana jest przez muchomora sromotnikowego i pokrewne mu gatunki. Kiedy nieuważny zbieracz użyje tego grzyba w kuchni - zatrucie jest nieuniknione.
Gdzie jada się grzyby?
Wielkimi miłośnikami grzybów są od dawna Słowianie. Jako smaczne pożywienie ceniono grzyby już dawno we Francji, gdzie najpopularniejsze - obok wykwintnej trufli - są pieczarki. Najwięcej przeróżnych grzybów leśnych, i to w różnej postaci (świeże, suszone, duszone, smażone, marynowane) je się w Rosji. Grzyby cieszą się dużą popularnością także w wielu krajach poza kontynentem europejskim. W Ameryce Północnej ich spożywanie ma długą tradycję, sięgającą czasów Indian. Chińczycy i Japończycy uwielbiają potrawy ze świeżych i konserwowanych grzybów.
A.Czarnewicz-Kamińska
www.fit.pl