Glazurowany ananas z serkiem kremowym i orzechami pinii
Składniki:
- 1 duży ananas
- 75 g Orzechy pinii Bakalland
- 1 opakowanie naturalnego serka kremowego
- 5 łyżek miodu
- szczypta cynamonu
- świeża melisa
- połówka cytryny
Obieramy ananasa i wydrążamy środek. Kroimy miąższ w grube plastry i smarujemy je przy pomocy pędzelka miodem. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Gdy zacznie się rumienić, przekładamy na drugą stronę. W tym czasie łyżką nakładamy serek kremowy, aby miał szansę delikatnie rozpuścić się na rozgrzanym ananasie. Po zarumienieniu drugiej strony przekładamy na talerz, posypujemy orzechami pinii i przyozdabiamy listkami świeżej melisy. Polej sokiem cytryny, aby przełamać słodki smak dania.
Sałata z brzoskwiniami BBQ
Składniki:
- 1 kg świeżych brzoskwini
- opakowanie świeżego szpinaku
- 100 g sera koziego
- 75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
- ocet balsamiczny
Brzoskwinie przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Układamy na rozgrzanym ruszcie. Na talerzu wykładamy świeży, umyty szpinak, na nim kładziemy ugrillowane owoce. Całość posypujemy orzechami włoskimi, rozdrobnionym serem kozim i polewamy octem balsamicznym.
Grillowana gruszka z kremowym serem i chrupiącym, orzechowym akcentem
Składniki:
- 4 gruszki
- 75 g Orzechów włoski Chandler Bakalland
- 125 g sera camembert
- świeża rukola
- syrop z agawy
Ser camembert zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzanym ruszcie. Gruszkę kroimy w ósemki i kładziemy na grillu obok sera. Po zrumienieniu gruszek przekładamy je na talerze wyłożony świeżą, umytą rukolą. Posypujemy orzechami włoskimi. Całość polewamy syropem z agawy. Ser pleśniowy odwijamy z folii aluminiowej i układamy na gruszkach. Po przekrojeniu skorupki roztopiony ser rozleje się po słodkich gruszkach stanowiąc smaczny kontrast smaków.