fit.pl mobile logo

Jabłko – rajski owoc

O tym, że jabłko jest najstarszym owocem świata nie trzeba nikogo przekonywać. Czy jednak wszystko o nim wiemy?
Niezwykła popularność jabłek bierze się między innymi stąd, że są one dostępne we wszystkich strefach klimatycznych przez cały rok. Owoce dojrzewają od wczesnego lata do późnej jesieni. Przechowywane w odpowiednich warunkach, nie tracą swych walorów smakowych i odżywczych nawet przez dziesięć miesięcy.

Ponad 10 000 odmian

Wyjątkowe jest także bogactwo odmian jabłek - ponad dziesięć tysięcy. Różnią się one nie tylko wielkością, kształtem i barwą, ale także smakiem oraz aromatem. Twarde, słodkie i soczyste - umownie zwane deserowymi - jada się głównie na surowo, ponieważ wolno się rozgotowują. Z kolei z kwaśnych i mało soczystych owoców robi się przetwory.

Największe zastosowanie mają odmiany tzw. stołowe, o pośrednich własnościach. Jada się je na surowo, dodaje do potraw, a także przetwarza. Dzięki postępowi w dziedzinie badań genetycznych naukowcy mogą pracować nad stworzeniem odmian, które będą miały bardziej wszechstronne zastosowanie.

Różnice międzykulturowe

Autorami najbardziej oryginalnych dań z jabłek są Anglicy, słynący z zamiłowania do tych owoców. Wyspiarze podają na przykład obsmażone na maśle kostki jabłek z duszonymi kasztanami. Dodają także jabłek do masła i serów. Pokrojone w talarki i obsmażone na maśle owoce to ich ulubiony dodatek do tzw. black pudding (inaczej blood sausage), czyli kiełbasy robionej z wieprzowego smalcu i krwi. Najsłynniejszymi potrawami z jabłek są ciasta: austriacki strudel oraz angielska szarlotka, po raz pierwszy upieczona pod koniec XVIII wieku na cześć królowej Charlotte, żony króla Jerzego III. Smakoszom na całym świecie znany jest francuski jabłecznik (tzw. cydr) i destylowane z niego brandy - calvados.

Recepta na zdrowie

Jabłka mają wyjątkowe właściwości odżywcze. Zawierają węglowodany i sporo substancji cennych dla organizmu. Są to m.in. witaminy, które wzmacniają układ odpornościowy, oraz składniki mineralne, zwłaszcza żelazo i potas, które działają na organizm odkwaszająco. Kombinacja witamin C i P oraz magnezu uelastycznia oraz uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając miażdżycy. Błonnik pokarmowy, zawarty w miąższu, skórce i gniazdach na-siennych, działa oczyszczająco na organizm (wymiata resztki). Zawartość witaminy C w poszczególnych odmianach jabłek jest różna. Najwięcej kwasu askorbinowego mają antonówki i grochówki, najmniej - odmiana landsberska i starking. Szczególnie dużo witami¬ny C gromadzi się w owocach dojrzewających na drzewach od strony połu¬dniowej.

Jabłko w kuchni

Duszone jabłka można podawać z cynamonem, wanilią, goździkami i so¬kiem z cytryny, a także ze świeżą śmietanką lub sosami z czerwonych owo¬ców. Jabłka w surówkach i sałatkach najlepiej komponują się z sałatą, czerwoną kapustą, selerem, burakami, orzechami włoskimi i rodzynkami. Sałatki z jabłkami najczęściej polewa się sosami winegret.

dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska

www.dieta.fit.pl
 


PODZIEL SIĘ Z INNYMI

Napisz komentarz...
Zaloguj przez Facebooka

Prywatność
Polityka prywatności 

Redakcja
26-600 Radom
Ul. Okulickiego 39, IIP
TEL: 48 380 30 62 wew. 12
E-mail: biuro@portal.fit.pl

RODO

Szanowny Czytelniku!

Dbamy o bezpieczeństwo Twoich danych. Nie zmieniamy naszych uprawnień.

Od 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez Fit.pl Sp.z.o.o.. Dane osobowe niezbędne gromadzone przez serwis www.fit.pl są objęte ochroną danych osobowych: nie są i nie będą nikomu odsprzedawana ani udostępniane. W czasie korzystania z serwisu użytkownik może zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych poprzez wypełnienie formularza, lub w inny sposób. Dane, które należy podać to w większości przypadków imię, nazwisko i adres e-mail.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Fit.pl Sp.z.o.o z siedzibą w Radomiu (dalej także będziemy używać skrótu „Fit.pl”) oraz nasi Zaufani partnerzy czyli podmioty niewchodzące w skład Fit.pl ale będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy. Najczęściej ta współpraca ma na celu dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach, do Twoich potrzeb i zainteresowań.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane w celach, aby:

  • dopasować treści stron i ich tematykę, w tym tematykę ukazujących się tam materiałów do Twoich zainteresowań oraz do przeprowadzania konkursów z nagrodami,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi i sprawić, że będą maksymalnie odpowiadać Twoim potrzebom,

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Pragniemy też wspomnieć, że na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych Zaufanych parterów.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz między innymi prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo tutaj.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Dlatego też proszę zaznacz przycisk „zgadzam się” jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie, po 25 maja 2018 roku, Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Fit.pl, w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez opisane wyżej Fit.pl oraz Zaufanych Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać korzystając z narzędzia dostępnego tutaj.

Zgadzam się
Nie teraz
fit.pl profil na Facebooku
fit.pl kanał na Youtube
Forum dyskusyjne fit.pl