Składniki (na 2-3 porcje):
• 100 g kaszy (pęczak, jęczmienna)
• 500 ml wody Mama i ja
• ½ cukinii lub dużego zielonego ogórka
• ½ papryki
• 1-2 pomidory malinowe (bez skórki)
• 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
• 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
• Sól i pieprz do smaku
• 1 łyżeczka oregano
• olej do smażenia
Wykonanie:
1. W garnku zagotuj delikatnie osoloną wodę.
2. Gotuj kaszę przez 20 min. Następnie odsącz z wody i odstaw.
3. Na patelni podsmaż przez 3-4 minuty drobno pokrojoną cukinię, paprykę i pomidora wraz z przecierem pomidorowym. Dopraw solą, pieprzem, oregano i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Następnie podlej kilkoma łyżkami wody i duś kolejne 3-4 minuty.
5. Wymieszaj kaszę oraz warzywa.