Sałatka z pieczonych buraków i sera koziego z delikatnym musem z suszonej żurawiny
Składniki:
- 5 dużych buraków
- 250 g sera koziego
- 250 ml mleka kokosowego
- 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- 100 g Wiśni suszonej Bakalland
- 1 szklanka soku z malin
- 5 suszonych pomidorów
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Buraki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy posiekanym tymiankiem. Odstawiamy na chwilę, a następnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż buraki zmiękną. W osobnym naczyniu mieszamy suszone owoce z sokiem z malin i odstawiamy na ok. 20 minut. Kiedy owoce zmiękną delikatnie podsmażamy wszystko na rozgrzanej patelni – do momentu aż owoce połączą się z sokiem w delikatny mus. Ser kozi kroimy w kostkę i mieszamy z upieczonymi burakami i mlekiem kokosowym. Do składników dodajemy mus. Całość ozdabiamy posiekanym tymiankiem i suszonymi pomidorami.