TAJSKIE CURRY Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ
Autorka: Joanna Dudek, @foodlajf.pl
Składniki:
-
500 g mięsa z nogi kurczaka
-
marynata do mięsa: 1 łyżeczka czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka oleju + sól do smaku
-
200 g kukurydzy z puszki
-
1 cebula
-
3-4 ząbki czosnku
-
2 cm świeżego imbiru
-
4-5 pieczarek
-
żółta lub zielona papryka
-
limonka
-
liście kafiru (opcjonalnie)
-
przyprawy do sosu: 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka papryki słodkiej, ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka czosnku, 1 łyżeczka soli
-
400 ml mleczka kokosowego
-
olej do smażenia
-
natka pietruszki, kolendra, sezam, chili
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i zamarynować w przyprawach. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Na patelni podsmażyć na oleju pokrojoną cebulkę, z drobno posiekanym czosnkiem i imbirem. Jak zmiękną, dodać mięso i smażyć na dużym ogniu, do zrumienienia. Następnie zmniejszyć ogień, wlać mleczko kokosowe i dodać przyprawy, liście kafiru i wymieszać. Dodać pokrojone pieczarki, kukurydzę i paprykę. Doprawić sokiem z połowy limonki i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem około 15 minut. Wyjąć liście kafiru
i podawać z ryżem jaśminowym, płatkami chili i świeżą kolendrą.
BAO Z KUKURYDZĄ W MISO
Autorka: Aleks Jaglowska, @jaglowska
Składniki:
-
1 kolba kukurydzy
-
50 g miękkiego masła
-
2 łyżki jasnej pasty miso
-
pół zielonego ogórka pokrojonego na plasterki
-
100 g tofu
-
50 g boczniaków
-
kilka plasterków świeżej papryczki chilli
-
4 łyżki majonezu
-
4-5 bułeczek bao
-
do smaku: garść świeżej kolendry, sos sriracha, szczypiorek i prażona cebulka
Kolbę kukurydzy gotujemy do miękkości. Studzimy, a następnie usuwamy kolbę. Masło dokładnie mieszamy z miso, rozpuszczamy na patelni i karmelizujemy na nim pokrojoną kukurydzę, aż stanie się złocista i otoczona masełkiem. Tofu kroimy w paseczki, smażymy na głębokim tłuszczu wraz z boczniakami. Doprawiamy solą lub sosem sojowym do smaku. Bułeczki bao podgrzewamy na parze przez około 5 minut. Następnie wypełniamy je przygotowanymi składnikami i doprawiamy świeżymi ziołami, majonezem oraz srirachą.
BRAZYLIJSKIE KUKURYDZIANE CIASTO Z KOKOSEM
Autorka: Aleks Jaglowska, @jaglowska
Składniki:
-
4 jaja
-
szczypta soli
-
450 g kukurydzy
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej
-
200 g mleka krowiego lub napoju roślinnego
-
130 g mleka kokosowego
-
300 g mąki kukurydzianej (może być też pszenna tortowa, ale wtedy ciasto wyjdzie mniej kukurydziane)
-
100g wiórków kokosowych
-
80 g oleju rzepakowego (może być każdy inny płynny o neutralnym smaku)
-
130 g białego cukru
-
dekoracja: 200 g kwaśnej śmietany kokosowej, 30 g cukru z prawdziwą wanilią
Kukurydzę i mleko blendujemy na wysokich obrotach urządzenia do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy resztę mokrych składników. Blendujemy pulsacyjnie do połączenia. Dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy dokładnie szpatułką lub po raz kolejny, używając blendera. Ciasto pieczemy 60 minut
w piekarniku rozgrzanym do 175-180 stopni C, do tzw. testu suchego patyczka. Wypiek studzimy
w piekarniku, następnie dekorujemy śmietaną z cukrem waniliowym.
WARZYWA STIR FRY Z KUKURYDZĄ I MAKARONEM CHOW MEIN
Autorka: Aleks Jaglowska, @jaglowska
Składniki:
-
pół szklanki zielonego groszku
-
4 pieczarki brązowe
-
pół niewielkiej cukinii
-
1 kolba świeżej kukurydzy lub niewielka puszka konserwowej
-
1 ząbek czosnku
-
1 większa cebulka dymka
-
100 g twardego tofu naturalnego
-
sriracha i sos sojowy do smaku
-
100 g suchego makaronu chow mein
-
pasta do warzyw - mieszamy: łyżkę masła orzechowego, czubatą łyżeczkę pasty gochujang, trzy łyżki sosu sojowego, łyżkę oleju sezamowego, łyżkę syropu klonowego
-
dodatkowo: posiekany świeży szczypiorek, 4 łyżki sezamu, garść prażonych na suchej patelni nerkowców
Warzywa i tofu kroimy w plasterki. Kukurydzę obieramy z kolby. Warzywa smażymy na rozgrzanym oleju na woku w następującej kolejności: zaczynamy od tofu, następnie cebula, czosnek, cukinia i pieczarki, później groszek i kukurydza. Do wstępnie podsmażonych warzyw dodajemy wcześniej przygotowaną pastę, dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy raz jeszcze. Na koniec potrawę posypujemy sezamem i nerkowcami. Przygotowane danie możecie doprawić raz jeszcze sosem sojowym i srirachą oraz posypać świeżymi ziołami.
KUKURYDZA W PANKO Z KOLENDROWO-LIMONKOWYM MAJONEZEM
Autorka: Anna Dembska, @anna.dembska
Składniki (na 2 porcje):
-
2 kukurydze
-
1 szklanka panko
-
świeże chili
-
świeża kolendra
-
sól
-
majonez: 1 żółtko, 1 łyżeczka musztardy, 300 ml oleju, 1 limonka (skórka i 1-2 łyżki soku), garść świeżej kolendry, sól
Panko upraż na suchej patelni lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8 minut. By przygotować majonez, w miseczce umieść żółtko i musztardę. Dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając, cienkim strumieniem wlewaj olej. Sos zacznie się stopniowo zagęszczać. Kiedy dodasz cały olej, dopraw skórką, sokiem z cytryny i siekaną drobno kolendrą. Możesz dodatkowo posolić. W osolonej wodzie ugotuj do miękkości przekrojone na pół kukurydze. Jeszcze ciepłe posmaruj majonezem, obtocz w uprażonym panko i ponownie posmaruj majonezem. Udekoruj świeżym chili i kolendrą.