Doktor Kenneth Mukamal z Harvard Medical School w Bostonie podkreśla, że kuracja przeciwzapalna z zastosowaniem kwasów omega 3 pomogła w przypadku zapalenia tkanek około wierzchołkowych u królików.
- Jestem przekonany, że podobne rezultaty można osiągnąć u ludzi – podkreślił naukowiec.
Mukamal przeprowadził badania wśród ponad 9 tys. dorosłych osób, z których około 8 proc. cierpiało na zapalenie tkanek okołowierzchołkowych. Analizie poddane zostały diety badanych. Wyniki pokazały, że pacjenci, którzy spożywali najwięcej kwasów DHA z grupy kwasów omega 3 ryzyko rozwoju stanu zapalnego było 22 procent mniejsze w porównaniu z osobami, jedzącymi ich mniej. Naukowcy zauważyli również, że choroba dziąseł rzadziej występowała u osób ze stosunkowo niskim poziomem białka C reaktywnego (CRP) we krwi. Podwyższony poziom tego białka sygnalizuje stan zapalny.
Jednak by potwierdzić ochronne działanie kwasów omega 3, potrzebną są dalsze badania. Nie ustalono również jaka ilość DHA może ochronić przed zapaleniem tkanek okołowierzchołkowym.
Dlatego też warto dwa razy w tygodniu, szczególnie w przypadku seniorów, spożywać tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela czy śledź, czyli najlepsze źródła kwasów omega 3.
www.fit.pl