Okulary z filtrem kupowane u optyka to najlepsza, ale nie jedyna ochrona oczu przed słońcem. O twoje oczy może zadbać odpowiednio skomponowana dieta, której najważniejszymi elementami są warzywa i owoce. To, czego wzrok potrzebuje do prawidłowego i bezusterkowego funkcjonowania znajduje się przed wszystkim w surowych i zielonych jarzynach. Na liście sprzymierzeńców oczu znajdują się także sezonowe owoce bogate w składniki odżywcze. Dzięki takiemu menu bogatemu zaoszczędzisz wielu problemów ze wzrokiem, które mogą prowadzić nawet do całkowitej utraty wzroku.
Naturalne filtry to:
-
przeciwutleniacze: awokado, szparagi, bazylia, jagody, brokuły, brukselka, kapusta, marchew, czosnek, imbir, jarmuż, sałata, cebula, pomarańcze, szpinak, pomidor, arbuz.
Beta-karoten - pomarańczowe i zielone warzywa: marchew, kapustne, zielona sałata, suszone morele, dynia.
Witamina C - owoce róży, słodkie papryki, porzeczki, cytrusy, maliny, truskawki, pietruszka, brokuły, kapusta.
Witamina E - oleje roślinne, migdały, soja, nasiona słonecznika, ziarna zbóż, zielone warzywa liściaste, kukurydza, zielony groszek, mleko, masło, sery, jajka.
-
minerały - cynk, mangan i selen: pestki dyni, cebula, groszek zielony, chrzan, ryż, pszenica
-
antocyjany (czerwone i niebieskie barwniki owoców i warzyw) obecne w czarnych jagodach i jeżynacg
-
luteinę zawiera jarmuż, zielona pietruszka, szpinak, brokuły, zielona sałata, groszek, kukurydza i marchew.
O oczy należy dbać przez cały rok, ale zwłaszcza latem powinniśmy zwrócić na nie szczególną uwagę:
-
noś okulary przeciwsłoneczne (nawet gdy słońce zajdzie za chmury)
-
zakładaj czapki z daszkiem lub kapelusze
-
używaj kropli do oczu chroniących przed wysuszeniem
-
pamiętaj o odpowiednim świetle gdy czytasz i pracujesz przy komputerze
-
unikaj zadymionych pomieszczeń
-
stosuj chłodzące kompresy z rumianku