Świeża botwinka, szpinak i komosa ryżowa to baza naszych zielonych sałatek, połączenie ich z bakaliami pozwoli dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin. W letnich sałatkach szczególnie sprawdzą się mieszanki ziaren: słonecznika, dyni oraz orzechów: np. pinii. Jeśli chcemy dodać do naszych sałatek naturalnej słodyczy warto wzbogacić ich smak bakaliami: rodzynki, żurawina i Złote owoce (miechunka peruwiańska), będą idealnym towarzyszem dla zielonych liści szpinaku, sałaty lub botwinki.
Sałatka zielona 100%
Składniki na pesto:
- 20 g świeżej bazylii
- 75 g Orzechów nerkowca Bakalland
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 10 g tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- Szczypta chilli
- Szczypta soli i pieprzu
Składniki na sałatkę:
- 1 upieczona pierś z kurczaka
- 100 g rukoli
- 1 awokado
- 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland (słonecznik, dynia, pinia)
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Na samym początku przygotowujemy pesto. Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę, następnie odstawiamy na przynajmniej 30 minut, aby pesto stało się bardziej aromatyczne. Upieczoną wcześniej pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, wykładamy ją na liściach rukoli, dodajemy pokrojone awokado i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość polewamy pesto i delikatnie mieszamy, następnie posypujemy ziarnami słonecznika i dyni oraz orzeszkami pinii.
Słoneczne trio ze szpinakiem i komosą ryżową
Składniki:
- 300g komosy ryżowej
- 1 opakowanie szpinaku baby
- 100 g Słonecznego Trio Bakalland
- 3 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry
- 20 ml mleka kokosowego
- Szczypta soli
Komosę ryżową gotujemy przez ok. 15-20 minut. W osobnym naczyniu, na niewielkim ogniu mieszamy: mleko kokosowe, zieloną pastę curry, sok z limonki oraz syrop z agawy. Do ugotowanej komosy dodajemy sos z pasty curry. Całość mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy do naczynia, dodajemy liście szpinaku oraz żurawinę, rodzynki i złote owoce.
Siła świeżości z orzechami pekan
Składniki dressingu:
- 3 brzoskwinie (mogą być z puszki)
- 60 g Złotych owoców Bakalland
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
Składniki sałatki:
- 2 duże pęczki botwinki
- 50 g rukoli
- 50 g szpinaku baby
- 200 g gorgonzoli
- 75 g Orzechów pekan Bakalland
- 1 gałązka świeżego tymianku
Przepis na dressing
Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę, wykładamy na patelnię i podgotowujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki: Złote owoce, miód i sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu, aż składniki sosu się zredukują. Przed podaniem dressing należy przestudzić.
Przepis na sałatkę
Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki oddzielamy od liści. Kroimy na cienkie plastry i z dodatkiem świeżych ziół, podsmażamy na patelni, następnie odstawiamy, aby nieco przestygły. Potem przystępujemy do tworzenia sałatki: do miski wkładamy szpinak i rukolę, liście botwinki, dodajemy buraki, gorgonzolę i orzechy pecan, na koniec sałatkę polewamy dressingiem.