Makaron z pieczonymi pomidorkami oraz mozzarellą Bufala
Składniki:
• makaron (ilość wedle uznania) ok.200g
• mozzarella di Bufala (możemy zastąpić zwykłą)
• 1 opakowanie małych pomidorków cherry
• 1 cała (!) główka czosnku
• 1/2 opakowania szpinaku
• 2 garście świeżej bazylii
• Suszone pomidory marynowane w occie jabłkowo-spirytusowym z oregano OLE!
• 3 łyżki oliwy
• parmezan
Przygotowanie:
Ścinamy górę w czosnku, nie obieramy.
Gotujemy makaron, zostawiając ½ szklanki wody z makaronu.
Do żaroodpornego naczynia wkładamy liście szpinaku, cały czosnek, pomidorki bez gałązek, suszone pomidory, mozzarellę, zioła. Całość polewamy oliwą, solimy i pieprzymy. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30 min. Po wyjęciu czosnek wyciskamy. Wszystko razem blendujemy na jednolitą masę. Sos przekładamy na patelnię. Dodajemy trochę wody z makaronu. Redukujemy, tak aby sos był odpowiednio gęsty.
Dorzucamy makaron. Mieszamy do połączenia składników. Całość posypujemy parmezanem i nakładamy kawałki suszonych pomidorów.