Choć dania kuchni chińskiej zachwycają prostotą podania i głównych składników, to już doprawienie ich, by nabrały prawdziwie orientalnego charakteru, nie jest najłatwiejszym zadaniem. Sekret kuchni Dalekiego Wschodu tkwi bowiem w umiejętnym stosowaniu ziół i przypraw, odpowiedzialnych za wyrazisty smak potraw, który tak bardzo lubimy.
Poznaj oryginalne przepisy na dania kuchni chińskiej
Rozgrzewająca miska na wilczy głód
Składniki
- 2 cm kawałek imbiru wielkości kciuka, drobno posiekany
- 2 cebule dymki, zielona część pokrojona w 2 cm kawałki
- 1/2 brokułu, podzielonego na różyczki
- 200 g polędwiczki wieprzowej, oczyszczonej z włókien i pokrojonej na jak najcieńsze plastry
- 2 łyżki oleju do smażenia
- Marynata do mięsa
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki wermutu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sos
- 1 łyżeczka czarnego octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu śliwkowego
- 1 łyżka sosu Hoisin
- 1 łyżka sosu chili z imbirem
Przygotowanie
1. Zagotuj w garnku wodę, dodaj brokuły i gotuj przez 2 minuty. Następnie odcedź i od razu przelej zimną wodą, do momentu gdy będą całkowicie zimne. Odstaw.
2. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce i dołóż mięso. Dokładnie wymieszaj.
3. Wszystkie składniki sosu wymieszaj w miseczce.
4. Rozgrzej olej na mocnym ogniu. Dodaj imbir i dymkę, smaż przez 1 minutę.
5. Dodaj polędwiczkę z marynatą i zamieszaj. Dodaj brokuły, polej sosem i doprowadź do wrzenia. Smaż mieszając przez kolejne 2 minuty.
6. Podawaj w misce posypane dymką.