Oryginalne przepisy kuchni chińskiej

W rankingu popularności kuchni świata jedynym godnym przeciwnikiem dla kuchni chińskiej mogłaby być chyba tylko ta włoska. Oryginalne techniki kulinarne i aromatyczne przyprawy musiały znaleźć swoich amatorów! Zresztą szeroka paleta smaków sprawia, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie
2018-02-02 00:00
Udostępnij
Oryginalne przepisy kuchni chińskiej

Choć dania kuchni chińskiej zachwycają prostotą podania i głównych składników, to już doprawienie ich, by nabrały prawdziwie orientalnego charakteru, nie jest najłatwiejszym zadaniem. Sekret kuchni Dalekiego Wschodu tkwi bowiem w umiejętnym stosowaniu ziół i przypraw, odpowiedzialnych za wyrazisty smak potraw, który tak bardzo lubimy.

Poznaj oryginalne przepisy na dania kuchni chińskiej

Rozgrzewająca miska na wilczy głód

Składniki

  • 2 cm kawałek imbiru wielkości kciuka, drobno posiekany
  • 2 cebule dymki, zielona część pokrojona w 2 cm kawałki
  • 1/2 brokułu, podzielonego na różyczki
  • 200 g polędwiczki wieprzowej, oczyszczonej z włókien i pokrojonej na jak najcieńsze plastry
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • Marynata do mięsa
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wermutu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sos

  • 1 łyżeczka czarnego octu ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu śliwkowego
  • 1 łyżka sosu Hoisin
  • 1 łyżka sosu chili z imbirem

Przygotowanie

1. Zagotuj w garnku wodę, dodaj brokuły i gotuj przez 2 minuty. Następnie odcedź i od razu przelej   zimną wodą, do momentu gdy będą całkowicie zimne. Odstaw.
2. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misce i dołóż mięso. Dokładnie wymieszaj.
3. Wszystkie składniki sosu wymieszaj w miseczce.
4. Rozgrzej olej na mocnym ogniu. Dodaj imbir i dymkę, smaż przez 1 minutę.
5. Dodaj polędwiczkę z marynatą i zamieszaj. Dodaj brokuły, polej sosem i doprowadź do wrzenia. Smaż mieszając przez kolejne 2 minuty.
6. Podawaj w misce posypane dymką.